U sklopu Erasmus projekta pod nazivom „Our heritage – Where the past meets the future“ (Naša baština – Gdje se prošlost susreće s budućnošću) grupa učenika Srednje strukovne škole sudjelovala je na trećem okupljanju sudionika ovog programa u češkom gradu Piseku od 6. do 12. listopada 2019.

Pod vodstvom profesorica Gordane Hunjadi i Verice Busije učenice Marina Florjanović, Helena Kramar, Simona Posavec i učenik Fran Šumečki prezentirali su svojim kolegama iz Estonije, Nizozemske, Turske i Češke najznačajnije hrvatske izume, osobe i građevine koje su poznate diljem svijeta. Uvjerljiv nastup   uz živopisne slajdove i izlaganje na tečnom engleskom jeziku donijeli su našim učenicima bučni pljesak i pohvale.

Tijekom boravka u Češkoj naši su učenici također sudjelovali u brojnim grupnim aktivnostima, radionicama i kvizovima. U pratnji svojih čeških domaćina, učenika Srednje ekonomske škole iz Piseka, razgledali su grad, upoznali njegove kulturno-povijesne znamenitosti, prekrasne šetnice uz rijeku Otavu koja dijeli Pisek na dva dijela te su se uputili zajedno sa svim timovima i nastavnicima na toranj Jarnik, radio-odašiljač, s kojeg se pruža spektakularan pogled na grad i okolicu.

Cijela grupa je ujedno iskoristila boravak u Češkoj da u organizaciji domaćina posjeti Česky Krumlov, turistički biser na rijeci Vltavi, te glavni grad Češke, Prag, u kojem su proveli nezaboravni dan razgledavajući Praški dvorac, katedralu sv. Vida, šećući  Zlatnom ulicom i čuvenim Karlovim mostom.

Puni dojmova, novih prijateljstava i iskustava ocijenili su ovu mobilnost kao pozitivan korak u povezivanju različitih kultura, zemalja i običaja te su istaknuli važnost projekta u otklanjanju kulturoloških predrasuda i jezičnih barijera kao prepreke razumijevanju i uvažavanju među svim ljudima.