CENTAR IZVRSNOSTI IZ PODUZETNIŠTVA – PROGRAM CRTANJA I DIZAJNA

 

OBAVIJEST UČENICIMA PRIJAVLJENIMA ZA CENTAR IZVRSNOSTI IZ LIKOVNE UMJETNOSTI

 

Učenici koji su se prijavili za rad u Centru izvrsnosti iz likovne umjetnosti pozivaju se da pristupe testiranju koje će se održati po sljedećem rasporedu:

PONEDJELJAK,31.8.2020. – učenici razredne nastave- 2. i 3. razreda  od 8 do 10:30 h

KRITERIJI VREDNOVANJA:

KREATIVNOST

LIKOVNOST

UPOTREBA TEHNIKE

MAPA

MOTIVACIJA

UTORAK, 1.9. – učenici 7.i 8. razreda i srednjih škola  od 8 do 11 h

 KRITERIJI VREDNOVANJA:

UPOTREBA TEHNIKE

PROPORCIJE

KOMPOZICIJA

PERSPEKTIVA

ORIGINALNOST

MAPA

MOTIVACIJA

 

MOLE SE RODITELJI I UČENICI DA DOĐU NAJKASNIJE DO 7:45 RADI ORGANIZACIJE.

Na dane testiranja prijevoz nije organiziran.

Pozivamo roditelje da učenike doprate u školi ako su u mogućnosti gdje će moći i obići školske prostore i vidjeti radove dosadašnjih polaznika.

Učenici koji su polazili centar prošle godine ne pristupaju testiranju. 

Učenici koji se u slobodno vrijeme bave crtanjem neka donesu mapu radova.

Rad u Centru izvrsnosti iz likovne umjetnosti provodit će se subotama u školi na adresi Božene Plazzeriano 4, a o rasporedu i početku rada će učenici koji prođu testiranje dobiti obavijest u prvoj polovici rujna.

Tijekom tog vremena, prijevoz učenika (nadamo se da će biti moguć unatoč epidemiološkim restrikcijama) i obrok su osigurani za učenike i besplatni za roditelje.

Pribor za testiranje osigurava Centar.

S pitanjima obratite se na : nikolina.vlahek@gmail.com

Srdačno, Nikolina Vlahek Canjuga, voditeljica centra izvrsnosti iz likovne umjetnosti

  Virtualna izložba radova učenika 7. i 8.razreda osnovnih škola u šk.godini 2019./2020.

 Mentorica Mateja Rusak, magistra likovne pedagogije – poveznica

 Mentorice Dunja Dobranić, dipl.dizajner i Ana Detoni, dipl.ing.tekstilne tehnologije – poveznica

 Mentor  Vedran Ivanković, akademski slikar – poveznica

 

 POZIV

Pozivamo učenike koji će pohađati Program crtanja i dizajna da dođu u školu subotu 9. studenog 2019. U holu škole dočekat će ih mentori te će se zajedno uputiti u učionice i započeti s radom u 8.30 h. Rad je predviđen u trajanju od 4 školska sata s pauzom za obrok koji je osiguran za sve polaznike i mentore.
U prilogu se nalazi i red vožnje za učenike koji koriste autobusni prijevoz. Preuzmi datoteku

Varaždin, 28.8.2018. 

IZVJEŠĆE O RADU CENTRA IZVRSNOSTI IZ CRTANJA I DIZAJNA U SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI VARAŽDIN

 

U školskoj  godini 2017./2018. Srednja strukovna škola Varaždin osnovala je i realizirala rad Centra izvrsnosti iz crtanja i dizajna kao vlastiti (pilot) projekt. Cilj Centra izvrsnosti iz crtanja i dizajna je ponuditi učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola kao i učenicima svih srednjih škola napredne programe u području likovne umjetnosti, tj. crtanja, slikanja i plastičnog oblikovanja, grafičkog dizajna, dizajna odjeće i drvnog dizajna.

 Centar izvrsnosti iz crtanja i dizajna pri Srednjoj strukovnoj školi  zamišljen je kao mjesto rada s darovitim učenicima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost prema području likovne kulture, crtanja, plastičnog oblikovanja, konstruiranja i dizajna, a  koji su u osnovnim školama zastupljeni u minimalnom broju sati Likovnog odgoja, dok u mnogim srednjim školama programa na tragu likovnog izražavanja i dizajna nema ili ima vrlo malo.

Rad Centra izvrsnosti iz crtanja i dizajna pri Srednjoj strukovnoj školi trajao je tijekom školske godine 2017./2018. od studenog 2017. do svibnja 2018. U radu Centra bilo je angažirano 8 nastavnika iz područja likovne umjetnosti i dizajna i voditeljica Centra. Ravnatelj, nastavnici i voditeljica su u listopadu i studenom obišli zainteresirane škole i izradili program rada  te proveli informativne susrete s ravnateljima, nastavnicima Likovnog odgoja i Tehničke kulture i učenicima u nekoliko škola te je ostvarena uspješna suradnja sa osnovnim školama i Ludbrega, Svetog Đurđa, 2. Osnovnom školom u Varaždinu, Prvom i Drugom gimnazijom u Varaždinu i Gospodarskom školom u Varaždinu, a u rad Centra uključili su se i učenici Strukovne škole.

Učenici su inicijalno testirani i rad se provodio u nekoliko obrazovnih grupa- početničkim i naprednim.

 Strukovna škola osigurala je za sve učenike sav potreban pribor, a organiziran prijevoz i obrok učenicima nismo uspjeli realizirati. Nastavnici su predviđeni broj sati odradili u modulima od po planiranih 30 sati po modulu i to u parovima, dakle svi učenici koji su se odlučili za modul crtanja i slikanja prošli su sve programom predviđene sadržaje u radu s oba nastavnika-mentora. Učenici koji su odabrali dizajn (odjeće ili grafički) su učenici srednjih škola sa užim interesom za pojedino područje, a moduli crtanja i slikanja radili su se sa početnicima iz osnovnih ili srednjih škola.

 Po završetku rada Centra održane su izložbe radova učenika polaznika i to u OŠ Ludbreg i u Srednjoj strukovnoj školi, a  na svečanoj priredbi povodom Dana škole učenicima polaznicima iz svih škola mentori su uručili priznanja za sudjelovanje. Učenici, roditelji, ravnatelji i nastavnici škola koje su sudjelovale u radu Centra izrazili su pozitivno mišljenje o radu Centra i voljni su nastaviti suradnju i sljedeće školske godine.  

 Najvažnijom karakteristikom rada u Centru željeli bismo navesti činjenicu da se u  Centru  individualno  pristupilo svakom učeniku uzevši u obzir njihove interese i darovitost za likovno izražavanje. U radu s nastavnicima i stručnjacima iz područja likovne umjetnosti oni su razvijali svoje potencijale i tako stekli potrebne kompetencije i predznanja za nastavak školovanja u strukovnim i umjetničkim srednjim  školama., ali i tehničkim visokim školama i fakultetima.  

Učenicima je osigurana povoljna atmosfera, okolina i vrijeme koje podržavaju njihovo stvaralaštvo i emotivni sklop ličnosti jer samo u takvim uvjetima oni mogu najbolje razvijati vještine i  steći znanja koja kroz redovno školovanje nemaju prilike, a koja su nužna za daljnji razvoj darovitosti i uspješno polaganje testova likovnih sposobnosti koji se provode pri upisu u strukovne, tehničke i umjetničke srednje škole, visoke škole i fakultete.

Rad se odvijao u malim grupama i mentori su individualizirali pristup svakom učeniku. Centra potiče radoznalost, istraživanje te samostalno mišljenje i stvaralaštvo. Učenici razvijaju finu motoriku ruku i prstiju te kroz radionice upoznaju različite crtače i slikarske tehnike. Stječu  znanja o crtanju, likovnim elementima, slikarskim tehnikama., konstruiranju, projektiranju, kompjuterskom oblikovanju, računalnom modeliranju i dizajniranju u najpovoljnijoj radnoj okolini uz stalnu pomoć, vođenje i nadzor mentora i korištenje profesionalnih programa i tehnologije.   Naglasak je na razvijanju ideje i na procesu, a ne samo na rezultatu ili finalnom proizvodu, čime se razvija motivacija učenika, samopouzdanje i samopoštovanje koje može voditi ka punom ostvarenju potencijala učenika koji pokazuju interes za likovno stvaralaštvo i dizajn.

 Sa gore opisanim načinom prepoznavanja darovitih i zainteresiranih učenika voljeli bismo nastaviti i dalje i u novoj školskoj godini ponuditi slični vid suradnje te tako roditeljima i učenicima osnovnih škola kroz praktični pristup pokazati dinamičnost i raznolikost strukovnog obrazovanja i probuditi interes za odabir sličnih zanimanja. Učenicima srednjih škola cilj nam je ponuditi mjesto gdje će u radu sa stručnjacima i uz individualizirani pristup ostvariti svoje potencijale na području likovnog izražavanja koji su preduvjet za nastavak visokog obrazovanja u području grafičkog dizajna, multimedije, graditeljstva, arhitekture i tekstilne tehnologije, a ukoliko bude zainteresiranih učenika, i obrade i dizajna drva.

Nikolina Vlahek Canjuga, voditeljica

Izložba likovnih radova nastalih u ekperimentalnom Centru izvrsnosti 2017./2018. godine

U petak, 26.travnja 2018. u hotelu Turist održala se 1. međunarodna tematska konferencija “Rad s visokomotiviranim učenicima”. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske a organizator je bio Centar izvrsnosti Varaždinske županije. Naša škola predstavila se s radovima učenika nastalima prošle godine u eksperimentalnom pilot projektu Srednje strukovne škole – Centru izvrsnosti likovne umjetnosti i dizajna. U Centru se s učenicima radilo na području crtanja i slikanja te modnog i grafičkog dizajna, a u rad se uključila oko 40 učenika osnovnih i srednjih škola. Voditelji su nastavnici Srednje strukovne škole Ana Detoni, Ana Goričanec, Dunja Dobranić, Vedran Ivanković, Marijan Janković, Ivana Stepan Kauzlarić, Smiljana Šafarić i Mateja Rusak.

Varaždin, 12.rujna 2019.

 

Poziv učenicima na sudjelovanje u radu Programa crtanja i dizajna

Obavještavamo učenike da će Program crtanja i slikanja  u sklopu Centra za poduzetništvo, sa sjedištem u Srednjoj strukovnoj školi, tijekom rujna prikupljati prijave za rad s učenicima u školskoj godini 2019./2020.

Također molimo da roditelji učenika ispune i potpišu obrazac Privole za korištenje osobnih podataka, kojeg šaljemo u privitku, sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR). Privolu zajedno s ovjerenim i potpisanim Obrascem za prijavu učenika pošaljite na sljedeću adresu:

Srednja strukovna škola

Božene Plazzeriano 4

42000 Varaždin

Za Program crtanja i slikanja pri Centru izvrsnosti

 Digitalno popunjen Obrazac za prijavu učenika također pošaljite na adresu:    nikolina.vlahek@gmail.com

 Rok za slanje navedene dokumentacije je 23. rujna 2019.

Testiranje za učenike će se održati 5. listopada 2019. godine u Srednjoj strukovnoj školi, o čemu će svi učenici biti naknadno obaviješteni.

 Za sva dodatna pitanja, stojimo na raspolaganju.

 

Lijep pozdrav,

Nikolina Vlahek Canjuga, prof.

Voditeljica Programa crtanja i slikanja 

Mob: 095 483 88 07

 

 

 

 

O programu crtanja i slikanja za osnovnu školu – preuzmi datoteku

 

O programu crtanja i slikanja za srednju školu – preuzmi datoteku

 

Obrazac za prijavu – preuzmi datoteku

 

Privola – preuzmi datoteku

 

Poziv na testiranje – preuzmi datoteku