CENTAR IZVRSNOSTI IZ PODUZETNIŠTVA – PROGRAM CRTANJA I DIZAJNA

 02.04.2021.

 Poštovani učenici, poštovani roditelji,

 ovim vas putem obavještavamo da ćemo nakon proljetnih praznika, a počevši sa subotom, 17. travnja početi s radom kao što je bilo zamišljeno u l   listopadu 2020.

 TESTIRANJE ZA POHAĐANJE ISTOG ODRŽAT ĆE SE U PETAK, 9. TRAVNJA 2021. PO RASPOREDU I U SKLADU S UPUTAMA KOJE SE NALAZE U   NASTAVKU.

 UPUTE RODITELJIMA I UČENICIMA:

 Za učenike i roditelje u pratnji sastanak s mentorima za mlađe polaznike je u 8:15 sati, a za starije polaznike u 10: 30 h  ispred škole kako bismo   ih  mogli prozvati i uputiti u učionice.

 Testiranje će se održati u malim skupinama i u nekoliko učionica kako bismo ispoštovali sve epidemiološke mjere, a motivacijski razgovor provest će   se tijekom i odmah nakon testiranja. Nastojat ćemo vrijeme provedeno u učionici skratiti na nužno kako se učenici i roditelji u pratnji ne bi predugo   zadržavali u prostorima škole.

 SVI SUDIONICI MORAJU U SKLADU S EPIDEMIOLOŠKIM UVJETIMA NOSITI MASKE, A NA ULAZU U ŠKOLU OSIGURAN JE DEFINFICIJENS ZA RUKE.

 SVE UČIONICE ĆE PRIJE BITI DEZINFICIRANE I PROZRAČENE, A IZMEĐU TESTIRANJA ZA MLAĐU I STARIJU SKUPINU UČENIKA OSIGURAT ĆEMO   PAUZU OD 15 MINUTA.

 Za tu priliku učenicima će biti osiguran sav pribor -olovke i papiri, a dobit će i više informacija o svrsi programa kao i početku i vremeniku rada u   budućim mjesecima.

 Kao i u svim drugim Centrima, rad u Centru izvrsnosti iz likovne umjetnosti provodit će se  subotama u školi na adresi Božene Plazzeriano 4, a o   rasporedu i početku rada će učenici koji prođu testiranje dobiti obavijest najkasnije u utorak 13.4.2021.

 Tijekom pohađanja centra za sve učenike bit će osiguran obrok  i pribor za testiranje i rad, ali organizirani prijevoz učenika u ovim  se uvjetima neće   moći osigurati pa je on na vama, roditeljima (za mlađe učenike posebno).

 Učenici koji su polazili centar prošle godine kao i učenici koji su kod nas prošli testiranje likovnih sposobnosti i učenici su naše škole ne pristupaju   testiranju. 

 Učenici koji su spriječeni doći na testiranje mogu se javiti voditeljici i doći na prvi radni sat, 17. travnja kada će ono za njih biti moguće.

 RASPORED I KRITERIJI TESTIRANJA:

 2i 3. razredi OŠ

 Testiranje se sastoji od dva dijela:

  1. Zadatak crtanja i logičkog povezivanja -dva zadatka od po 30 minuta
  2. Pregled radova (mapa) učenika koji se crtanjem bave i razgovor (motivacija) – 60 minuta

 KRITERIJI VREDNOVANJA:

 KREATIVNOST

 LIKOVNOST

 UPOTREBA TEHNIKE

 MAPA

 MOTIVACIJA

 VRIJEME TESTIRANJA:  PETAK, 9. TRAVNJA, 8.30 – 10:30 h

 7i 8. razredi OŠ i SŠ

 Testiranje se sastoji od dva dijela:

  1. Zadatak crtanja -dva zadatka od po 30 minuta
  2. Pregled radova (mapa) učenika koji se crtanjem bave i razgovor (motivacija) – 60 minuta

KRITERIJI VREDNOVANJA:

UPOTREBA TEHNIKE

PROPORCIJE

KOMPOZICIJA

PERSPEKTIVA

ORIGINALNOST

MAPA

MOTIVACIJA

VRIJEME TESTIRANJA:  PETAK, 9. TRAVNJA , 11.00- 13.00 H

 Hvala svima na interesu, tim mentora Centra izvrsnosti LIK želi vam ugodne praznike.

 Srdačan pozdrav,

 Nikolina Vlahek Canjuga, prof.
 voditeljica Centra izvrsnosti iz likovne umjetnosti

 

 

OBAVIJEST UČENICIMA PRIJAVLJENIMA ZA CENTAR IZVRSNOSTI IZ LIKOVNE UMJETNOSTI

 

Učenici koji su se prijavili za rad u Centru izvrsnosti iz likovne umjetnosti pozivaju se da pristupe testiranju koje će se održati po sljedećem rasporedu:

PONEDJELJAK,31.8.2020. – učenici razredne nastave- 2. i 3. razreda  od 8 do 10:30 h

KRITERIJI VREDNOVANJA:

KREATIVNOST

LIKOVNOST

UPOTREBA TEHNIKE

MAPA

MOTIVACIJA

UTORAK, 1.9. – učenici 7.i 8. razreda i srednjih škola  od 8 do 11 h

 KRITERIJI VREDNOVANJA:

UPOTREBA TEHNIKE

PROPORCIJE

KOMPOZICIJA

PERSPEKTIVA

ORIGINALNOST

MAPA

MOTIVACIJA

 

MOLE SE RODITELJI I UČENICI DA DOĐU NAJKASNIJE DO 7:45 RADI ORGANIZACIJE.

Na dane testiranja prijevoz nije organiziran.

Pozivamo roditelje da učenike doprate u školi ako su u mogućnosti gdje će moći i obići školske prostore i vidjeti radove dosadašnjih polaznika.

Učenici koji su polazili centar prošle godine ne pristupaju testiranju. 

Učenici koji se u slobodno vrijeme bave crtanjem neka donesu mapu radova.

Rad u Centru izvrsnosti iz likovne umjetnosti provodit će se subotama u školi na adresi Božene Plazzeriano 4, a o rasporedu i početku rada će učenici koji prođu testiranje dobiti obavijest u prvoj polovici rujna.

Tijekom tog vremena, prijevoz učenika (nadamo se da će biti moguć unatoč epidemiološkim restrikcijama) i obrok su osigurani za učenike i besplatni za roditelje.

Pribor za testiranje osigurava Centar.

S pitanjima obratite se na : nikolina.vlahek@gmail.com

Srdačno, Nikolina Vlahek Canjuga, voditeljica centra izvrsnosti iz likovne umjetnosti

  Virtualna izložba radova učenika 7. i 8.razreda osnovnih škola u šk.godini 2019./2020.

 Mentorica Mateja Rusak, magistra likovne pedagogije – poveznica

 Mentorice Dunja Dobranić, dipl.dizajner i Ana Detoni, dipl.ing.tekstilne tehnologije – poveznica

 Mentor  Vedran Ivanković, akademski slikar – poveznica

 

 POZIV

Pozivamo učenike koji će pohađati Program crtanja i dizajna da dođu u školu subotu 9. studenog 2019. U holu škole dočekat će ih mentori te će se zajedno uputiti u učionice i započeti s radom u 8.30 h. Rad je predviđen u trajanju od 4 školska sata s pauzom za obrok koji je osiguran za sve polaznike i mentore.
U prilogu se nalazi i red vožnje za učenike koji koriste autobusni prijevoz. Preuzmi datoteku

Varaždin, 28.8.2018. 

IZVJEŠĆE O RADU CENTRA IZVRSNOSTI IZ CRTANJA I DIZAJNA U SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI VARAŽDIN

 

U školskoj  godini 2017./2018. Srednja strukovna škola Varaždin osnovala je i realizirala rad Centra izvrsnosti iz crtanja i dizajna kao vlastiti (pilot) projekt. Cilj Centra izvrsnosti iz crtanja i dizajna je ponuditi učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola kao i učenicima svih srednjih škola napredne programe u području likovne umjetnosti, tj. crtanja, slikanja i plastičnog oblikovanja, grafičkog dizajna, dizajna odjeće i drvnog dizajna.

 Centar izvrsnosti iz crtanja i dizajna pri Srednjoj strukovnoj školi  zamišljen je kao mjesto rada s darovitim učenicima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost prema području likovne kulture, crtanja, plastičnog oblikovanja, konstruiranja i dizajna, a  koji su u osnovnim školama zastupljeni u minimalnom broju sati Likovnog odgoja, dok u mnogim srednjim školama programa na tragu likovnog izražavanja i dizajna nema ili ima vrlo malo.

Rad Centra izvrsnosti iz crtanja i dizajna pri Srednjoj strukovnoj školi trajao je tijekom školske godine 2017./2018. od studenog 2017. do svibnja 2018. U radu Centra bilo je angažirano 8 nastavnika iz područja likovne umjetnosti i dizajna i voditeljica Centra. Ravnatelj, nastavnici i voditeljica su u listopadu i studenom obišli zainteresirane škole i izradili program rada  te proveli informativne susrete s ravnateljima, nastavnicima Likovnog odgoja i Tehničke kulture i učenicima u nekoliko škola te je ostvarena uspješna suradnja sa osnovnim školama i Ludbrega, Svetog Đurđa, 2. Osnovnom školom u Varaždinu, Prvom i Drugom gimnazijom u Varaždinu i Gospodarskom školom u Varaždinu, a u rad Centra uključili su se i učenici Strukovne škole.

Učenici su inicijalno testirani i rad se provodio u nekoliko obrazovnih grupa- početničkim i naprednim.

 Strukovna škola osigurala je za sve učenike sav potreban pribor, a organiziran prijevoz i obrok učenicima nismo uspjeli realizirati. Nastavnici su predviđeni broj sati odradili u modulima od po planiranih 30 sati po modulu i to u parovima, dakle svi učenici koji su se odlučili za modul crtanja i slikanja prošli su sve programom predviđene sadržaje u radu s oba nastavnika-mentora. Učenici koji su odabrali dizajn (odjeće ili grafički) su učenici srednjih škola sa užim interesom za pojedino područje, a moduli crtanja i slikanja radili su se sa početnicima iz osnovnih ili srednjih škola.

 Po završetku rada Centra održane su izložbe radova učenika polaznika i to u OŠ Ludbreg i u Srednjoj strukovnoj školi, a  na svečanoj priredbi povodom Dana škole učenicima polaznicima iz svih škola mentori su uručili priznanja za sudjelovanje. Učenici, roditelji, ravnatelji i nastavnici škola koje su sudjelovale u radu Centra izrazili su pozitivno mišljenje o radu Centra i voljni su nastaviti suradnju i sljedeće školske godine.  

 Najvažnijom karakteristikom rada u Centru željeli bismo navesti činjenicu da se u  Centru  individualno  pristupilo svakom učeniku uzevši u obzir njihove interese i darovitost za likovno izražavanje. U radu s nastavnicima i stručnjacima iz područja likovne umjetnosti oni su razvijali svoje potencijale i tako stekli potrebne kompetencije i predznanja za nastavak školovanja u strukovnim i umjetničkim srednjim  školama., ali i tehničkim visokim školama i fakultetima.  

Učenicima je osigurana povoljna atmosfera, okolina i vrijeme koje podržavaju njihovo stvaralaštvo i emotivni sklop ličnosti jer samo u takvim uvjetima oni mogu najbolje razvijati vještine i  steći znanja koja kroz redovno školovanje nemaju prilike, a koja su nužna za daljnji razvoj darovitosti i uspješno polaganje testova likovnih sposobnosti koji se provode pri upisu u strukovne, tehničke i umjetničke srednje škole, visoke škole i fakultete.

Rad se odvijao u malim grupama i mentori su individualizirali pristup svakom učeniku. Centra potiče radoznalost, istraživanje te samostalno mišljenje i stvaralaštvo. Učenici razvijaju finu motoriku ruku i prstiju te kroz radionice upoznaju različite crtače i slikarske tehnike. Stječu  znanja o crtanju, likovnim elementima, slikarskim tehnikama., konstruiranju, projektiranju, kompjuterskom oblikovanju, računalnom modeliranju i dizajniranju u najpovoljnijoj radnoj okolini uz stalnu pomoć, vođenje i nadzor mentora i korištenje profesionalnih programa i tehnologije.   Naglasak je na razvijanju ideje i na procesu, a ne samo na rezultatu ili finalnom proizvodu, čime se razvija motivacija učenika, samopouzdanje i samopoštovanje koje može voditi ka punom ostvarenju potencijala učenika koji pokazuju interes za likovno stvaralaštvo i dizajn.

 Sa gore opisanim načinom prepoznavanja darovitih i zainteresiranih učenika voljeli bismo nastaviti i dalje i u novoj školskoj godini ponuditi slični vid suradnje te tako roditeljima i učenicima osnovnih škola kroz praktični pristup pokazati dinamičnost i raznolikost strukovnog obrazovanja i probuditi interes za odabir sličnih zanimanja. Učenicima srednjih škola cilj nam je ponuditi mjesto gdje će u radu sa stručnjacima i uz individualizirani pristup ostvariti svoje potencijale na području likovnog izražavanja koji su preduvjet za nastavak visokog obrazovanja u području grafičkog dizajna, multimedije, graditeljstva, arhitekture i tekstilne tehnologije, a ukoliko bude zainteresiranih učenika, i obrade i dizajna drva.

Nikolina Vlahek Canjuga, voditeljica

Izložba likovnih radova nastalih u ekperimentalnom Centru izvrsnosti 2017./2018. godine

U petak, 26.travnja 2018. u hotelu Turist održala se 1. međunarodna tematska konferencija “Rad s visokomotiviranim učenicima”. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske a organizator je bio Centar izvrsnosti Varaždinske županije. Naša škola predstavila se s radovima učenika nastalima prošle godine u eksperimentalnom pilot projektu Srednje strukovne škole – Centru izvrsnosti likovne umjetnosti i dizajna. U Centru se s učenicima radilo na području crtanja i slikanja te modnog i grafičkog dizajna, a u rad se uključila oko 40 učenika osnovnih i srednjih škola. Voditelji su nastavnici Srednje strukovne škole Ana Detoni, Ana Goričanec, Dunja Dobranić, Vedran Ivanković, Marijan Janković, Ivana Stepan Kauzlarić, Smiljana Šafarić i Mateja Rusak.

Varaždin, 12.rujna 2019.

 

Poziv učenicima na sudjelovanje u radu Programa crtanja i dizajna

Obavještavamo učenike da će Program crtanja i slikanja  u sklopu Centra za poduzetništvo, sa sjedištem u Srednjoj strukovnoj školi, tijekom rujna prikupljati prijave za rad s učenicima u školskoj godini 2019./2020.

Također molimo da roditelji učenika ispune i potpišu obrazac Privole za korištenje osobnih podataka, kojeg šaljemo u privitku, sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR). Privolu zajedno s ovjerenim i potpisanim Obrascem za prijavu učenika pošaljite na sljedeću adresu:

Srednja strukovna škola

Božene Plazzeriano 4

42000 Varaždin

Za Program crtanja i slikanja pri Centru izvrsnosti

 Digitalno popunjen Obrazac za prijavu učenika također pošaljite na adresu:    nikolina.vlahek@gmail.com

 Rok za slanje navedene dokumentacije je 23. rujna 2019.

Testiranje za učenike će se održati 5. listopada 2019. godine u Srednjoj strukovnoj školi, o čemu će svi učenici biti naknadno obaviješteni.

 Za sva dodatna pitanja, stojimo na raspolaganju.

 

Lijep pozdrav,

Nikolina Vlahek Canjuga, prof.

Voditeljica Programa crtanja i slikanja 

Mob: 095 483 88 07

 

 

 

 

O programu crtanja i slikanja za osnovnu školu – preuzmi datoteku

 

O programu crtanja i slikanja za srednju školu – preuzmi datoteku

 

Obrazac za prijavu – preuzmi datoteku

 

Privola – preuzmi datoteku

 

Poziv na testiranje – preuzmi datoteku