INFORMACIJE O PRIJAVAMA ZA ŠKOLSKU GODINU 2023./2024.

Poštovan(e)i,

kreće nova sezona rada Centra izvrsnosti iz likovne umjetnosti.

Prijave učenika su od 7. do 22. rujna 2023. godine.

Testiranje učenika planira se u razdoblju od 30. rujna do 7. listopada 2023.-prema naknadnoj obavijesti prijavljenima.

Prijevoza učenika na testiranje NEMA pa će on morati biti u vlastitoj režiji, ali će prijevoz tijekom godine biti osiguran ukoliko to mogućnosti budu dopuštale.

Testiranju su obavezni pristupiti svi novoprijavljeni polaznici dok oni koji žele s radom nastaviti TREBAJU IZVRŠITI ONLINE PRIJAVU, ALI NA TESTIRANJE NE MORAJU.

Testiranje se sastoji od intervjua i praktičnog zadatka i traje oko 2-3 sata.

Na testiranje je potrebno donijeti mapu radova ako ju učenik ima jer se bavi crtanjem iz hobija ili u nekoj izvanškolskoj aktivnosti. Pribor za testiranje će osigurati škola i ništa nije potrebno donositi.

Početak rada Centara izvrsnosti je krajem listopada,  a  o točnom vremenu ćete također biti obaviješteni na vrijeme. Rad će biti subotama i to tijekom 12 subota kroz školsku godinu. Raspored rada ćemo moći izraditi kad završe prijave te će polaznici o svakoj radnoj suboti i eventualnim promjenama u rasporedu biti obavještavani mailom i/ili putem FB stranice direktno od strane mentora.

Prijave će biti moguće isključivo online i u navedenom razdoblju, a s obzirom na velik broj očekivanih prijava i kako bi za sve kandidate uvjeti testiranja bili jednaki, prijave izvan roka se neće moći razmatrati.

 

Radujemo se vašem interesu.

Tim mentora i voditeljica

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

IZLOŽBOM RADOVA UČENIKA ZAVRŠIO RAD CI ZA LIKOVNU UMJETNOST

Srednjoškolci CI za LIK izložili radove u P4

 

U ponedjeljak, 22. svibnja 2023. u varaždinskom centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u suradnji s Filmsko – kreativnim studijem VANIMA i Srednjom strukovnom školom održana je izložba radova talentiranih srednjoškolaca koji su tijekom školske godine 2022./2023. polazili Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost. Izložbe su otvorile mentorica Monika Rusak i voditeljica Nikolina Vlahek Canjuga. Na izložbi su izloženi radovi područja crtanja i slikanja te fotografije. Likovne tehnike kojima su se polaznici bavili bile su olovka, ugljen, akril, akvarel, kolaž, tuš i pero, kreda, pastel, rapidograf, digitalne manipulacije, reklamna fotografija, fotografija mrtve prirode te različite kombinirane tehnike.

Ove godine s dvadesetak polaznika srednjoškolaca radilo je četvero mentora – Vedran Ivanković, Maja Mezga, Sandra Pokos i Monika Rusak. Radilo se u 2 grupe po 40 sati.

Izložba je priznanje polaznicima za njihov marljiv i kreativan rad. Neki od njih po prvi puta susreli su se s izložbenim prostorom i svoje radove i vještine prezentirali ostalim polaznicima, članovima obitelji, prijateljima, ali i javnosti.

 

Osnovnoškolci CI za LIK izložili radove u Galeriji Sermage

U ponedjeljak 12. lipnja 2023. u Galeriji Sermage otvorena je izložba radova polaznika Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost koji radi u Srednjoj strukovnoj školi. Izložbu je otvorila voditeljica Nikolina Vlahek Canjuga, a otvorenju su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek i ravnatelj Srednje strukovne škole Dražen Košćak, dipl. ing. Pročelnik je govorio o radu i značenju Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a osobito je naglasio važnost ulaganja u izvrsnost i prepoznavanje darovitosti od najranije dobi kao i razvijanje kreativnosti i talenta u likovnom izražavanju i razvijanju vještina koje su ključne za školovanja mladih u području grafičkog, odjevnog ili web dizajna kao i na tehničkim i umjetničkim školama i fakultetima. Ovom izložbom rad Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost koji u sklopu Centara izvrsnosti Varaždinske županije radi petu godinu priveden je kraju u školskoj godini 2022.-2023. Mladi daroviti polaznici od drugog do osmog razreda osnovne škole izložili su svoje radove i tako se predstavili javnosti, roditeljima i prijateljima te primili priznanje za svoj trud.

 

Voditeljica je naglasila da je Centar izvrsnosti za likovnu umjetnost mjesto rada s darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost likovnoj kulturi, crtanju, ilustriranju, konstruiranju, plastičnom oblikovanju i dizajnu, a smješten je u Srednjoj strukovnoj školi.

U radu Centra ove je godine angažirano 9 mentora, nastavnika iz područja likovne umjetnosti i dizajna, a radilo se u pet grupa polaznika od 2. do 8. razreda osnovne te u dvije grupe polaznika iz srednjih škola.

Tijekom godine Centar sudjelovao u međunarodnom likovnom natječaju pod nazivom Mitovi i legende moje zemlje u travnju 2023. UNESCO je prepoznao trud instituta IMAJ iz francuskog grada Troyesa i proglasio ih UNESCO-ovom Zvjezdarnicom za umjetničko obrazovanje. Naši polaznici primili su priznanje instituta za svoje sudjelovanje, a Centar izvrsnosti pohvalnicu za izvrsne radove.

VIJEST IZ CENTRA IZVRSNOSTI ZA LIKOVNU UMJETNOST

 

U ponedjeljak 16. svibnja 2022. u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4  u suradnji s Filmsko – kreativnim studijem VANIMA i Srednjom strukovnom školom održana je izložba radova polaznika Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost tijekom školske godine 2021./2022. Na izložbi su izloženi radovi svih polaznika iz područja crtanja, slikanja, plastičnog oblikovanja te modnog dizajna.  Likovne tehnike kojima su se polaznici bavili bile su olovka, ugljen, akril, akvarel, kolaž, tuš i pero, kreda, pastel, rapidograf, glina te različite kombinirane tehnike.

Ove je godine sa šezdesetak polaznika radilo 9 mentora u ukupno 6 grupa. Polaznici su bili učenici od 2. do 8. razreda osnovne škole te srednjoškolci.

Nakon pozdravne riječi voditelja izložbenog dijela programa Filmsko- kreativnog studija VANIMA Ivana Mladenovića mentorica Mateje Rusak pozdravila je nazočne polaznike i njihove obitelji u ime tima mentora i osvrnula se na izložene radove, a  u ime centara izvrsnosti Varaždinske županije, Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost i Srednje strukovne škole u kojoj se rad Centra održava nazočne je pozdravila voditeljica Nikolina Vlahek Canjuga te im uručila priznanja za rad.

Centar izvrsnosti za likovnu umjetnost je mjesto rada s darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost prema području likovne kulture, crtanja, konstruiranja i dizajna. Centar potiče radoznalost, istraživanje te samostalno mišljenje i stvaralaštvo.

Rad u centru se realizira u malim grupama te individualiziranim pristupom svakom učeniku. Naglasak je na razvijanje ideje i proces rada, a ne samo na rezultatu ili finalnom proizvodu čime se razvija motivacija učenika, samopouzdanje i samopoštovanje.

       Učenicima je osigurana povoljna atmosfera, okolina i vrijeme koje podržavaju njihovo stvaralaštvo i emotivni sklop ličnosti, jer samo u takvim uvjetima oni mogu najbolje razvijati vještine i steći znanja koja kroz redovito školovanje nemaju priliku, a koja su nužna za daljnji razvoj darovitosti i uspješno polaganje testova likovnih sposobnosti koji se provode pri upisu u strukovne, tehničke i umjetničke srednje škole, visoke škole i fakultete.

Tijekom školske godine 2021./2022. sa šezdesetak je polaznika radilo 9 mentora u ukupno 6 grupa. Polaznici su bili učenici od 2. do 8. razreda osnovne škole te srednjoškolci. Mlađi polaznici pohađali su 20 školskih sati, a stariji 40 školskih sati u Centru tijekom 5 mjeseci.

Zadnjeg radnog dana Centra u ožujku učenici A, B, C, D, E grupe te grupe SŠ sa svojim su mentorima posjetili dva odjela Gradskog muzeja Varaždin u sklopu svoje terenske nastave, a kruna njihovog rada i truda bila je ova izložba na kojoj su se neki od njih po prvi puta susreli s izložbenim prostorom i svečanošću otvaranja izložbe i svoje radove i vještine prezentirali ostalim polaznicima, članovima obitelji, prijateljima, ali i javnosti.

 

Ove je školske godine s učenicima ukupno radilo devetoro mentora- Mateja Rusak, Dora Bakek, Ana Detoni, Ana Goričanec, Vedran Ivankovič, Marijan Janković, Maja Mezga, Daria Stanko i Hrvoje Svaty. Sedmero njih je zaposleno u Srednjoj strukovnoj školi. Svi su vrsni likovni umjetnici, likovni pedagozi i stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom i predanošću radu s mladim talentiranim ljudima, a permanentno se usavršavaju kroz dodatna školovanja i u sklopu napredovanja u struci.

 

Dragi roditelji i polaznici Centra izvrsnosti za likovnu umjetnost,

ovim vas putem želim obavijestiti da je sljedeća radna subota za SVE GRUPE POLAZNIKA –A,B,C,D, E i i SŠ  dana 15.siječnja 2022., subota.

 

Subota 22.siječnja 2022. bit će radna samo za grupe C,D, E i srednjoškolce.

Naglašavamo da u školi i dalje moramo tražiti poštivanje epidemioloških uputa prema uputama HZJZ i Županije kao osnivača. Zato moramo inzistirati da svi učenici imaju maske, a u radnom prostoru u školi ćemo osigurati propisani razmak i dezinfekcijska sredstva.

Informacije o daljnjem radu će polaznici dobiti od mentora.

Prijevoz će također biti organiziran, a vozni red ću vam dostaviti naknadno.

Pribor za rad kao i obrok su i dalje osigurani.

Svima želimo dobro zdravlje i uspješan nastavak rada.  

Nikolina Vlahek Canjuga, prof.
voditeljica

Dašak radne atmosfere s ovogodišnje radionice grupe E, mentorica Ana Detoni.

Dašak radne atmosfere s ovogodišnje radionice grupe C, mentorica Daria Stanko.

CENTAR  IZVRSNOSTI ZA LIKOVNU UMJETNOST ZAPOČEO S RADOM

U subotu, 23. listopada 2021. s radom su započeli Centri izvrsnosti Varaždinske županije.

Drugu godinu zaredom Centar izvrsnosti za likovnu umjetnost  (CILU) djeluje u Srednjoj strukovnoj školi kao jedan od 11 centara izvrsnosti. Prošle školske godine, 2020.-2021. CILU je bio jedini centar koji je tijekom lipnja i srpnja svu predviđenu nastavu uspio odraditi uživo zahvaljujući predanom radu mentora i susretljivosti i upornosti polaznika i njihovih roditelja. Ove je školske u rad CILU uključeno 60-ak učenika od kojih su neki novi polaznici, a neki nastavljači. Interes za upis bio je velik, bilo je preko 100 prijava novih kandidata, a od njih je testiranjem koje je održano 2. i 9. listopada odabrano 40-ak.

S njima će u ukupno 6 grupa u programima Crtanja i slikanja u ovoj školskoj godini raditi devetoro mentora tijekom narednih nekoliko mjeseci. Mentori u likovni pedagozi i akademski slikari sa višegodišnjim iskustvom i mnogim nagradama na natjecanjima na svim razinama a većina ih je zaposleno u Srednjoj strukovnoj školi.

Bude li epidemiološka situacija dozvoljavala, rad CILU trebao bi redovno biti priveden kraju prije Uskrsa 2022. kad se planira i izložba radova učenika i dodjela potvrdi o sudjelovanju.

Županija će i ove godine osigurati prijevoz za učenike kao i prehranu tijekom rada.

Uspješan rad svim polaznicima poželio je župan Anđelko Stričak putem video-poruke budući da zbog epidemioloških uvjeta nije bilo moguće organizirati svečanost na kojoj su se prijašnjih godina tradicionalno okupljali učenici i njihovi roditelji.

Promotivni film izrađen za promociju CILU možete pogledati ovdje:

https://www.facebook.com/CentarIzvrsnostiZaLikovnuUmjetnost/videos/1475720902815214

 

RADNE SUBOTE PREDVIĐENE ZA PRVO POLUGODIŠTE:

 23.LISTOPADA 2021.-SVE GRUPE

13.STUDENOGA-SVE GRUPE

27.STUDENOGA-GRUPE UČENIKA OD 5. DO 8. RAZREDA I SREDNJOŠKOLCI

4.PROSINCA-SVE GRUPE

11.PROSINCA- GRUPE UČENIKA OD 5. DO 8. RAZREDA I SREDNJOŠKOLCI

  

DAŠAK RADNE ATMOSFERE S OVOGODIŠNJIH RADIONICA POGLEDAJTE NA FOROGRAFIJAMA:

 

 

                                                                                                 

                                                                                                    Informacije o prijavama  za 2021. – 2022.

 

Poštovan(e)i,

kreće nova sezona rada Centra izvrsnosti iz likovne umjetnosti.

Prijave učenika su od 6. do 20. rujna 2021. godine.

Testiranje učenika planira se od 27. rujna do 2. listopada-prema naknadnoj obavijesti prijavljenima.

Prijevoza učenika na testiranje NEMA pa će on morati biti u vlastitoj režiji, ali će prijevoz tijekom godine biti osiguran ukoliko to mogućnosti budu dopuštale.

Testiranju su obavezni pristupiti svi novoprijavljeni polaznici dok oni koji žele s radom nastaviti TREBAJU IZVRŠITI ONLINE PRIJAVU, ALI NA TESTIRANJE NA MORAJU.

Testiranje se sastoji od intervjua i praktičnog zadatka i traje oko 2-3 sata.

Na testiranje je potrebno donijeti mapu radova ako ju učenik ima jer se bavi crtanjem iz hobija ili u nekoj izvanškolskoj aktivnosti. Pribor za testiranje će osigurati škola i ništa nije potrebno donositi.

Početak rada Centara izvrsnosti je krajem listopada,  a  o točnom vremenu ćete također biti obaviješteni na vrijeme. Rad će biti subotama i to tijekom 10 subota za mlađe polaznike i 8-10 subota za starije polaznike. Raspored rada ćemo moći izraditi kad završe prijave te će polaznici o svakoj radnoj suboti i eventualnim promjenama u rasporedu biti obavještavani mailom i/ili putem FB stranice direktno od strane mentora.

Fond sati je 20 sati za mlađe grupe (2.-4. razred) i  40 sati za starije grupe (5.-6. razred i 7. i 8. razred)

Poveznica za prijavu (kao i lani online) bit će na stranici  www.civz.hr i na stranici naše škole https://sss-vz.hr/centar-izvrsnosti/ .

Prijave će biti moguće isključivo online i u navedenom razdoblju, a ukoliko bude onih do kojih informacija nije došla na vrijeme preko matične škole, mogu se javiti i naknadno na moj mail pa ćemo vidjeti možemo li i za takve učenike omogućiti testiranje unatoč zakašnjeloj prijavi.

 

Radujemo se vašem interesu.

 

Tim mentora i voditeljica,

Nikolina Vlahek Canjuga, prof.

Link za prijavu: https://docs.google.com/forms/d/1Cjej6kSUG4TR5VYGirI8fBl-PYAWNiZ5JJmkoh9GiWw/edit?usp=sharing

Brošura 

 

26.08.2021.

U atriju palače Sermage na Trgu Miljenka Stančića 3 u utorak, 24. kolovoza u 18 sati  održana je svečanost dodjele priznanja polaznicima za rad u  Centru izvrsnosti iz likovne umjetnosti tijekom školske godine 2020./2021. Kompletna nastava odrađena je tijekom lipnja i srpnja uživo zahvaljujući interesu i suradnji polaznika i njihovih roditelja te mentorima koji su odgovorno pristupili radu i realizirali predviđene satove u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Ove godine sa 46 polaznika radilo je 7 mentora u ukupno 5 grupa. Polaznici su bili učenici od 2. do 8. razreda osnovne škole te srednjoškolci. 

Nakon pozdravne riječi ravnatelja Dražena Košćaka, povrde o radu polaznicima podijelila je voditeljica Nikolina Vlahek Canjuga, a zatim su polaznici i roditelji imali priliku pogledati i promotivni film o centru koji je moguće pogledati i na stranicama škole i FB stranici Centra. U palači Sermage izložbu je moguće razgledati do nedjelje, 29. kolovoza 2021.

Fotografije snimljene tijekom rada:

https://www.facebook.com/CentarIzvrsnostiZaLikovnuUmjetnost/photos/pcb.534932871284208/534926927951469/

 

LINK NA PROMO FILM: https://www.facebook.com/CentarIzvrsnostiZaLikovnuUmjetnost/posts/561543281956500

 

 

 02.04.2021.

 Poštovani učenici, poštovani roditelji,

 ovim vas putem obavještavamo da ćemo nakon proljetnih praznika, a počevši sa subotom, 17. travnja početi s radom kao što je bilo zamišljeno u l   listopadu 2020.

 TESTIRANJE ZA POHAĐANJE ISTOG ODRŽAT ĆE SE U PETAK, 9. TRAVNJA 2021. PO RASPOREDU I U SKLADU S UPUTAMA KOJE SE NALAZE U   NASTAVKU.

 UPUTE RODITELJIMA I UČENICIMA:

 Za učenike i roditelje u pratnji sastanak s mentorima za mlađe polaznike je u 8:15 sati, a za starije polaznike u 10: 30 h  ispred škole kako bismo   ih  mogli prozvati i uputiti u učionice.

 Testiranje će se održati u malim skupinama i u nekoliko učionica kako bismo ispoštovali sve epidemiološke mjere, a motivacijski razgovor provest će   se tijekom i odmah nakon testiranja. Nastojat ćemo vrijeme provedeno u učionici skratiti na nužno kako se učenici i roditelji u pratnji ne bi predugo   zadržavali u prostorima škole.

 SVI SUDIONICI MORAJU U SKLADU S EPIDEMIOLOŠKIM UVJETIMA NOSITI MASKE, A NA ULAZU U ŠKOLU OSIGURAN JE DEFINFICIJENS ZA RUKE.

 SVE UČIONICE ĆE PRIJE BITI DEZINFICIRANE I PROZRAČENE, A IZMEĐU TESTIRANJA ZA MLAĐU I STARIJU SKUPINU UČENIKA OSIGURAT ĆEMO   PAUZU OD 15 MINUTA.

 Za tu priliku učenicima će biti osiguran sav pribor -olovke i papiri, a dobit će i više informacija o svrsi programa kao i početku i vremeniku rada u   budućim mjesecima.

 Kao i u svim drugim Centrima, rad u Centru izvrsnosti iz likovne umjetnosti provodit će se  subotama u školi na adresi Božene Plazzeriano 4, a o   rasporedu i početku rada će učenici koji prođu testiranje dobiti obavijest najkasnije u utorak 13.4.2021.

 Tijekom pohađanja centra za sve učenike bit će osiguran obrok  i pribor za testiranje i rad, ali organizirani prijevoz učenika u ovim  se uvjetima neće   moći osigurati pa je on na vama, roditeljima (za mlađe učenike posebno).

 Učenici koji su polazili centar prošle godine kao i učenici koji su kod nas prošli testiranje likovnih sposobnosti i učenici su naše škole ne pristupaju   testiranju. 

 Učenici koji su spriječeni doći na testiranje mogu se javiti voditeljici i doći na prvi radni sat, 17. travnja kada će ono za njih biti moguće.

 RASPORED I KRITERIJI TESTIRANJA:

 2i 3. razredi OŠ

 Testiranje se sastoji od dva dijela:

  1. Zadatak crtanja i logičkog povezivanja -dva zadatka od po 30 minuta
  2. Pregled radova (mapa) učenika koji se crtanjem bave i razgovor (motivacija) – 60 minuta

 KRITERIJI VREDNOVANJA:

 KREATIVNOST

 LIKOVNOST

 UPOTREBA TEHNIKE

 MAPA

 MOTIVACIJA

 VRIJEME TESTIRANJA:  PETAK, 9. TRAVNJA, 8.30 – 10:30 h

 7i 8. razredi OŠ i SŠ

 Testiranje se sastoji od dva dijela:

  1. Zadatak crtanja -dva zadatka od po 30 minuta
  2. Pregled radova (mapa) učenika koji se crtanjem bave i razgovor (motivacija) – 60 minuta

KRITERIJI VREDNOVANJA:

UPOTREBA TEHNIKE

PROPORCIJE

KOMPOZICIJA

PERSPEKTIVA

ORIGINALNOST

MAPA

MOTIVACIJA

VRIJEME TESTIRANJA:  PETAK, 9. TRAVNJA , 11.00- 13.00 H

 Hvala svima na interesu, tim mentora Centra izvrsnosti LIK želi vam ugodne praznike.

 Srdačan pozdrav,

 Nikolina Vlahek Canjuga, prof.
 voditeljica Centra izvrsnosti iz likovne umjetnosti

 

 

OBAVIJEST UČENICIMA PRIJAVLJENIMA ZA CENTAR IZVRSNOSTI IZ LIKOVNE UMJETNOSTI

 

Učenici koji su se prijavili za rad u Centru izvrsnosti iz likovne umjetnosti pozivaju se da pristupe testiranju koje će se održati po sljedećem rasporedu:

PONEDJELJAK,31.8.2020. – učenici razredne nastave- 2. i 3. razreda  od 8 do 10:30 h

KRITERIJI VREDNOVANJA:

KREATIVNOST

LIKOVNOST

UPOTREBA TEHNIKE

MAPA

MOTIVACIJA

UTORAK, 1.9. – učenici 7.i 8. razreda i srednjih škola  od 8 do 11 h

 KRITERIJI VREDNOVANJA:

UPOTREBA TEHNIKE

PROPORCIJE

KOMPOZICIJA

PERSPEKTIVA

ORIGINALNOST

MAPA

MOTIVACIJA

 

MOLE SE RODITELJI I UČENICI DA DOĐU NAJKASNIJE DO 7:45 RADI ORGANIZACIJE.

Na dane testiranja prijevoz nije organiziran.

Pozivamo roditelje da učenike doprate u školi ako su u mogućnosti gdje će moći i obići školske prostore i vidjeti radove dosadašnjih polaznika.

Učenici koji su polazili centar prošle godine ne pristupaju testiranju. 

Učenici koji se u slobodno vrijeme bave crtanjem neka donesu mapu radova.

Rad u Centru izvrsnosti iz likovne umjetnosti provodit će se subotama u školi na adresi Božene Plazzeriano 4, a o rasporedu i početku rada će učenici koji prođu testiranje dobiti obavijest u prvoj polovici rujna.

Tijekom tog vremena, prijevoz učenika (nadamo se da će biti moguć unatoč epidemiološkim restrikcijama) i obrok su osigurani za učenike i besplatni za roditelje.

Pribor za testiranje osigurava Centar.

S pitanjima obratite se na : nikolina.vlahek@gmail.com

Srdačno, Nikolina Vlahek Canjuga, voditeljica centra izvrsnosti iz likovne umjetnosti

  Virtualna izložba radova učenika 7. i 8.razreda osnovnih škola u šk.godini 2019./2020.

 Mentorica Mateja Rusak, magistra likovne pedagogije – poveznica

 Mentorice Dunja Dobranić, dipl.dizajner i Ana Detoni, dipl.ing.tekstilne tehnologije – poveznica

 Mentor  Vedran Ivanković, akademski slikar – poveznica

 

 POZIV

Pozivamo učenike koji će pohađati Program crtanja i dizajna da dođu u školu subotu 9. studenog 2019. U holu škole dočekat će ih mentori te će se zajedno uputiti u učionice i započeti s radom u 8.30 h. Rad je predviđen u trajanju od 4 školska sata s pauzom za obrok koji je osiguran za sve polaznike i mentore.
U prilogu se nalazi i red vožnje za učenike koji koriste autobusni prijevoz. Preuzmi datoteku

Varaždin, 28.8.2018. 

IZVJEŠĆE O RADU CENTRA IZVRSNOSTI IZ CRTANJA I DIZAJNA U SREDNJOJ STRUKOVNOJ ŠKOLI VARAŽDIN

 

U školskoj  godini 2017./2018. Srednja strukovna škola Varaždin osnovala je i realizirala rad Centra izvrsnosti iz crtanja i dizajna kao vlastiti (pilot) projekt. Cilj Centra izvrsnosti iz crtanja i dizajna je ponuditi učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola kao i učenicima svih srednjih škola napredne programe u području likovne umjetnosti, tj. crtanja, slikanja i plastičnog oblikovanja, grafičkog dizajna, dizajna odjeće i drvnog dizajna.

 Centar izvrsnosti iz crtanja i dizajna pri Srednjoj strukovnoj školi  zamišljen je kao mjesto rada s darovitim učenicima i učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost prema području likovne kulture, crtanja, plastičnog oblikovanja, konstruiranja i dizajna, a  koji su u osnovnim školama zastupljeni u minimalnom broju sati Likovnog odgoja, dok u mnogim srednjim školama programa na tragu likovnog izražavanja i dizajna nema ili ima vrlo malo.

Rad Centra izvrsnosti iz crtanja i dizajna pri Srednjoj strukovnoj školi trajao je tijekom školske godine 2017./2018. od studenog 2017. do svibnja 2018. U radu Centra bilo je angažirano 8 nastavnika iz područja likovne umjetnosti i dizajna i voditeljica Centra. Ravnatelj, nastavnici i voditeljica su u listopadu i studenom obišli zainteresirane škole i izradili program rada  te proveli informativne susrete s ravnateljima, nastavnicima Likovnog odgoja i Tehničke kulture i učenicima u nekoliko škola te je ostvarena uspješna suradnja sa osnovnim školama i Ludbrega, Svetog Đurđa, 2. Osnovnom školom u Varaždinu, Prvom i Drugom gimnazijom u Varaždinu i Gospodarskom školom u Varaždinu, a u rad Centra uključili su se i učenici Strukovne škole.

Učenici su inicijalno testirani i rad se provodio u nekoliko obrazovnih grupa- početničkim i naprednim.

 Strukovna škola osigurala je za sve učenike sav potreban pribor, a organiziran prijevoz i obrok učenicima nismo uspjeli realizirati. Nastavnici su predviđeni broj sati odradili u modulima od po planiranih 30 sati po modulu i to u parovima, dakle svi učenici koji su se odlučili za modul crtanja i slikanja prošli su sve programom predviđene sadržaje u radu s oba nastavnika-mentora. Učenici koji su odabrali dizajn (odjeće ili grafički) su učenici srednjih škola sa užim interesom za pojedino područje, a moduli crtanja i slikanja radili su se sa početnicima iz osnovnih ili srednjih škola.

 Po završetku rada Centra održane su izložbe radova učenika polaznika i to u OŠ Ludbreg i u Srednjoj strukovnoj školi, a  na svečanoj priredbi povodom Dana škole učenicima polaznicima iz svih škola mentori su uručili priznanja za sudjelovanje. Učenici, roditelji, ravnatelji i nastavnici škola koje su sudjelovale u radu Centra izrazili su pozitivno mišljenje o radu Centra i voljni su nastaviti suradnju i sljedeće školske godine.  

 Najvažnijom karakteristikom rada u Centru željeli bismo navesti činjenicu da se u  Centru  individualno  pristupilo svakom učeniku uzevši u obzir njihove interese i darovitost za likovno izražavanje. U radu s nastavnicima i stručnjacima iz područja likovne umjetnosti oni su razvijali svoje potencijale i tako stekli potrebne kompetencije i predznanja za nastavak školovanja u strukovnim i umjetničkim srednjim  školama., ali i tehničkim visokim školama i fakultetima.  

Učenicima je osigurana povoljna atmosfera, okolina i vrijeme koje podržavaju njihovo stvaralaštvo i emotivni sklop ličnosti jer samo u takvim uvjetima oni mogu najbolje razvijati vještine i  steći znanja koja kroz redovno školovanje nemaju prilike, a koja su nužna za daljnji razvoj darovitosti i uspješno polaganje testova likovnih sposobnosti koji se provode pri upisu u strukovne, tehničke i umjetničke srednje škole, visoke škole i fakultete.

Rad se odvijao u malim grupama i mentori su individualizirali pristup svakom učeniku. Centra potiče radoznalost, istraživanje te samostalno mišljenje i stvaralaštvo. Učenici razvijaju finu motoriku ruku i prstiju te kroz radionice upoznaju različite crtače i slikarske tehnike. Stječu  znanja o crtanju, likovnim elementima, slikarskim tehnikama., konstruiranju, projektiranju, kompjuterskom oblikovanju, računalnom modeliranju i dizajniranju u najpovoljnijoj radnoj okolini uz stalnu pomoć, vođenje i nadzor mentora i korištenje profesionalnih programa i tehnologije.   Naglasak je na razvijanju ideje i na procesu, a ne samo na rezultatu ili finalnom proizvodu, čime se razvija motivacija učenika, samopouzdanje i samopoštovanje koje može voditi ka punom ostvarenju potencijala učenika koji pokazuju interes za likovno stvaralaštvo i dizajn.

 Sa gore opisanim načinom prepoznavanja darovitih i zainteresiranih učenika voljeli bismo nastaviti i dalje i u novoj školskoj godini ponuditi slični vid suradnje te tako roditeljima i učenicima osnovnih škola kroz praktični pristup pokazati dinamičnost i raznolikost strukovnog obrazovanja i probuditi interes za odabir sličnih zanimanja. Učenicima srednjih škola cilj nam je ponuditi mjesto gdje će u radu sa stručnjacima i uz individualizirani pristup ostvariti svoje potencijale na području likovnog izražavanja koji su preduvjet za nastavak visokog obrazovanja u području grafičkog dizajna, multimedije, graditeljstva, arhitekture i tekstilne tehnologije, a ukoliko bude zainteresiranih učenika, i obrade i dizajna drva.

Nikolina Vlahek Canjuga, voditeljica

Izložba likovnih radova nastalih u ekperimentalnom Centru izvrsnosti 2017./2018. godine

U petak, 26.travnja 2018. u hotelu Turist održala se 1. međunarodna tematska konferencija “Rad s visokomotiviranim učenicima”. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske a organizator je bio Centar izvrsnosti Varaždinske županije. Naša škola predstavila se s radovima učenika nastalima prošle godine u eksperimentalnom pilot projektu Srednje strukovne škole – Centru izvrsnosti likovne umjetnosti i dizajna. U Centru se s učenicima radilo na području crtanja i slikanja te modnog i grafičkog dizajna, a u rad se uključila oko 40 učenika osnovnih i srednjih škola. Voditelji su nastavnici Srednje strukovne škole Ana Detoni, Ana Goričanec, Dunja Dobranić, Vedran Ivanković, Marijan Janković, Ivana Stepan Kauzlarić, Smiljana Šafarić i Mateja Rusak.

Varaždin, 12.rujna 2019.

 

Poziv učenicima na sudjelovanje u radu Programa crtanja i dizajna

Obavještavamo učenike da će Program crtanja i slikanja  u sklopu Centra za poduzetništvo, sa sjedištem u Srednjoj strukovnoj školi, tijekom rujna prikupljati prijave za rad s učenicima u školskoj godini 2019./2020.

Također molimo da roditelji učenika ispune i potpišu obrazac Privole za korištenje osobnih podataka, kojeg šaljemo u privitku, sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (GDPR). Privolu zajedno s ovjerenim i potpisanim Obrascem za prijavu učenika pošaljite na sljedeću adresu:

Srednja strukovna škola

Božene Plazzeriano 4

42000 Varaždin

Za Program crtanja i slikanja pri Centru izvrsnosti

 Digitalno popunjen Obrazac za prijavu učenika također pošaljite na adresu:    nikolina.vlahek@gmail.com

 Rok za slanje navedene dokumentacije je 23. rujna 2019.

Testiranje za učenike će se održati 5. listopada 2019. godine u Srednjoj strukovnoj školi, o čemu će svi učenici biti naknadno obaviješteni.

 Za sva dodatna pitanja, stojimo na raspolaganju.

 

Lijep pozdrav,

Nikolina Vlahek Canjuga, prof.

Voditeljica Programa crtanja i slikanja 

Mob: 095 483 88 07

 

 

 

 

O programu crtanja i slikanja za osnovnu školu – preuzmi datoteku

 

O programu crtanja i slikanja za srednju školu – preuzmi datoteku

 

Obrazac za prijavu – preuzmi datoteku

 

Privola – preuzmi datoteku

 

Poziv na testiranje – preuzmi datoteku