VARAŽDIN slovi kao grad trgovaca, zanatlija i obrtničkih udruženja (cehova) kakvih je bilo u svim susjednim zemljama.


Tako u 18. stoljeću grad već ima 270 majstora zanatlija, 284 njihova pomoćnika i 103 naučnika.
Spominju se 62 razna cehovska udruženja (čižmaši, gumbari, mesari, mrežari, pećari, tesari itd.

Godine 1844. Hrvatski sabor donosi “Novi obrtni zakon” što je za Varaždince poticaj za osnivanje šegrtske škole. Varaždin 10. listopada 1886.godine dobiva Šegrtsku školu.

Trgovačka zadružna škola spaja se sa šegrtskom u Opću zanatsko trgovačku školu koja od školske godine 1935./36. djeluje kao stručna područna škola grada Varaždina.

Školske godine 1967./68. dolazi do promjene naziva u Škola za obrazovanje KV i VKV radnika mješovitih struka, Varaždin a 15. svibnja 1973. u srednjoškolski centar XXXII. divizija. Taj naziv škola nosi do 1990-ih, odnosno demokratskih promjena u Hrvatskoj, kada dobiva svoje ime – SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA.

 

Učenici

Naša škola broji 600 učenika od trogodišnjeg do četverogodišnjeg programa

Djelatnici škole

Srednja strukovna škola Varaždin broji 69 nastavnika, 14 majstora struke i 17 osoblja ostalih funkcija

Struke

Srednja strukovna škola Varaždin podjeljena je u 7 primarnih stručnih odjeljenja, od toga 17 struka

Tehnologija i znanje

Srednja strukovna škola Varaždin opremljena je sofisticiranom tehnologijom i ispunjava sve potrebne uvjete za kvalitetan rad

Od 1945. do danas u školi se obrazuju učenici različitih struka: drvne, obućarske, ugostiteljske, trgovačke, i niza osobnih usluga.

Od 1967.,prema odluci Nastavničkog vijeća, počela je s radom i školska radionica za stolare i soboslikare, u vrlo skromnim tavanskim prostorima u Hinkovićevoj ulici.

Do danas su radionice prerasle u moderan aspekt školskog rada, zadovoljavajući potrebe temeljnih struka te ostvarujući znatne materijalne rezultate.