Natjecanje se provodilo u skladu s Pravilima i uputama za organizaciju i provedbu natjecanja učenika strukovnih škola u školskoj godini 2023./ 2024.
Tema zadatka: Nova godina
Svaki natjecatelj treba izraditi:
- Izraditi 6 peciva slatkog okusa, od toga 3 prazna i 3 punjena koji svojim oblikom, izgledom i/ili sastavom prezentiraju zadanu temu „ Nova godina „
Masa 1 pečenog peciva je 150 g .
- Sastav peciva: određuju sirovine iz vlastite recepture i upute dobivene na početku natjecanja
- Oblik peciva: izrađena peciva ne smiju biti istog oblika, treba izraditi 3 različita oblika koji prezentiraju zadanu temu „Nova godina„
- Vanjski izgled peciva: dozvoljena sloboda oblikovanja i ukrašavanja koja mora pratiti zadanu temu
- Okus izrađenih peciva mora biti sladak
- Nadjev peciva: peciva mogu biti punjena nadjevom po vlastitom izboru
- Miris i aroma: određuju sirovine iz vlastite recepture i uputa dobivenih na početku natjecanja
- Izraditi 2 pizze različitog oblika koje svojim izgledom prezentiraju zadanu temu „Nova godina „
Masa tijesta za pizzu je 300 g.
- Sastav tijesta za pizzu: određuju sirovine iz vlastite recepture za tijesto te upute dobivene na početku natjecanja
- Oblik pizze: izrađene pizze ne smiju biti istog oblika, treba izraditi 2 različita oblika koji prezentiraju zadanu temu „Nova godina“
- Vanjski izgled pizza: dozvoljena sloboda oblikovanja i ukrašavanja koja mora pratiti zadanu temu
- Vrsta i sastav nadjeva: dozvoljena sloboda odabira nadjeva, određen vlastitom recepturom
- Okus proizvoda: proizvodi mogu biti slanog okusa, dozvoljena sloboda odabira
- Miris i aromu proizvoda: određuje vrsta nadjeva i sastojci nadjeva iz vlastite recepture te upute dobivene na početku natjecanja
Kandidati moraju prema zadanom broju peciva i masi peciva te zadanom broju pizze i masi pizze sami odrediti potrebnu količinu brašna i ostalih sirovina prema vlastitoj recepturi za realizaciju zadatka.
Zamjes se izvodi ručno.
Natjecanju je pristupilo 4 natjecatelja. Mentor učenicima je Bojan Hegedić, stručni učitelj, majstor pekar.
Školsko natjecanje učenika zanimanja pekar ocjenjivalo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu:
- Sanja Banfić – Kontrec, dipl. ing., prof. savjetnik – predsjednica komisije
- Ivana Jurkin, dipl. ing. – članica komisije
Organizacijsko povjerenstvo:
- Dražen Košćak, predsjednik
- Matija Šafran, član
- Matea Štebih, član
REZULTATI NATJECANJA UČENIKA ZANIMANJA PEKAR
radno mjesto | Ime i prezime |
lozinka |
mentor |
naziv škole |
ukupno ostvarenih bodova |
1. | Martin Šmic | kifla | Bojan Hegedić | Srednja strukovna škola | 38 |
2.
|
Manuel Kaniški | perec | Bojan Hegedić | Srednja strukovna škola | 92 |
3. | Mateo Blaži | zima | Bojan Hegedić | Srednja strukovna škola | 56 |
4. | Božidar Draganić | snijeg | Bojan Hegedić | Srednja strukovna škola | 48 |
Natjecatelj koji je osvojio prvo mjesto s najvećim brojem bodova (92) je učenik MANUEL KANIŠKI.
Izvještaj izradile:
Sanja Banfić – Kontrec, dipl. ing., prof. savjetnik
Ivana Jurkin, dipl. ing.