Dan ružičastih majica nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnju srijedu u veljači. Obilježavanje je počelo 2007. godine u Kanadi, a 2017. godine proglašen je Nacionalnim danom u Republici Hrvatskoj. Na Dan ružičastih majica provode se razne aktivnosti u kojima sudjeluju brojne odgojno-obrazovne ustanove, sportski klubovi, udruge, poznate ličnosti i svi koji žele zaustaviti nasilje među vršnjacima.

Učenici i djelatnici Srednje strukovne škole i ove su se godine aktivno i kreativno uključili u obilježavanje ovog dana. Za učenike je organizirano gledanje dokumentarnog filma ”Bullying” u školskoj knjižnici. Uz vodstvo voditeljica Petre Prekupec i Maje Pribeg te pedagoginje Nikoline Smrečki Češljaš predstavnici Vijeća učenika izradili su rječnik nasilja i rječnik nenasilja. Nastavnica Ana Detoni kreirala je ružičastu majicu, dok su učenici 3.L razreda, smjer dizajner odjeće uz mentoricu Vericu Busiju izrađivali prigodne platnene vrećice. Učenice 1.F razreda, Maja Želimorski, Petra Žugec, Lana Vusić i Tamara Kefelja, uz vodstvo mentorice Lidije Sović oslikale su lica učenica koristeći rječnik nasilja i rječnik nenasilja. Prilog je snimila VTV televizija, a snimka je dostupna na https://www.youtube.com/watch?v=jHdL4BsbDKo .

Svi radovi učenika izloženi su u prostoru škole koji je uredila knjižničarka Ana Ravić. Radovi učenika dostupni su i na https://www.youtube.com/watch?v=IvmF6Pf-nWo , a video je pripremila nastavnica Martina Košćak.

 

Autorica teksta:

Nikolina Smrečki Češljaš