Ostale aktivnosti

U  našoj  školi  od 24.rujna do 4. listopada 2018. boravilo je osam  učenika  iz srednje škole  ROC Rivor iz nizozemskog grada Tiela, a u pratnji četvoro profesora.  Učenici su odabrali posjetiti Srednju strukovnu školu na preporuku kolega i nastavnika iz iste škole koji su prošle godine u ovo doba boravili u sličnom posjetu u sklopu još jednog Erasmus + projekta. Anne, Hafssa, Fabienne, Juliette, Romy, Sharissa, Femke i Frank došli su naučiti ponešto o hrvatskoj kulturi, jeziku, običajima i svakodnevici svojih vršnjaka koji pohađaju školu sličnog profila kao što je i njihova.

Boravak u Hrvatskoj započeli su izletom na Plitvička jezera  i Baraćeve spilje 24.i 25. rujna u pratnji naših osmoro učenika i profesorica Monike Tuk i Maje Pribeg. Oni su im bili pratitelji i vodiči na izletu, ali i ambasadori naše škole. Prvi radni dan u našoj školi bila je srijeda  26.rujna kada ih je u ime škole pozdravio ravnatelj Dražen Košćak, a prof. Nikolina Vlahek Canjuga održala je prezentaciju o Hrvatskoj, Varaždinu i Srednjoj strukovnoj školi kako  bi  gosti stekle opći dojam o našoj zemlji i regiji.

Učenici su također ukratko  predstavile sebe, svoje profesore i zemlju iz koje dolaze te naglasili da je cilj njihovog posjeta upoznati se s tim kako izgleda svakodnevni život,obveze i slobodno vrijeme hrvatskih srednjoškolaca, kako se odvija nastava te gdje i kako učenici obavljaju svoju praksu, ali i naučiti ponešto o Hrvatskoj, usporediti hrvatski i nizozemski obrazovni sustav te naučiti pokoji hrvatski izraz te cijelo vrijeme, naravno, komunicirati na engleskom jeziku. Naših desetak učenika trećih i četvrtih razreda  tijekom cijelog boravka bili su njihovi domaćini, a  osim što su zajedno radili na nekoliko aktivnosti koje su osmislili gosti iz Nizozemske i  proveli ih po školskim praktikumima, naši su  učenici goste  upoznali ih s gradskim znamenitostima, zabavnim sadržajima i onim kako vole provoditi vrijeme nakon nastave. Na kraju prvog susreta, članovi školskog benda pod vodstvom prof. Filipa Horvata izveli su nekoliko  pjesama.

 Stručna suradnica  Martina Detelj zatim je s gostima i našim učenicima održala zanimljivu radionicu tijekom  koje su se učenici gosti i domaćini bolje upoznali, razbili led i kroz zabavne aktivnosti ležerno započeli radni posjet našoj školi.

 U prvom tjednu boravka u našoj školi profesori i učenici 2.c, 3.b i  3.k razreda omogućili su im da sudjeluju u nastavi i organizirali aktivnosti koje su se na satovima njemačkog i  engleskog jezika  mogli odraditi na stranim jezicima i tako su svoje redovne satove učinili zanimljivijima i dinamičnijima. U četvrtak , 27. rujna učenici su posjetile sat engleskog jezika u 2.c kod prof. Nikoline Vlahek Canjuge. U petak, 28.rujna, učenici 3.b i 3k. razreda ugostili su učenice iz Nizozemske na satu njemačkog jezika kod prof.Deana Mencingera. Komunikacija je tekla na oba sata  tekla na čak četiri jezika-njemačkom, engleskom, nizozemskom i hrvatskom. Učenici su kroz  zabavne i edukativne aktivnosti  jedni druge podučili o geografiji, političkom ustrojstvu,kulturi i jeziku svake od zemalja. Tako je ujedno i obilježen 26.rujna- Europski dan jezika.  

 U petak, 28.rujna, gosti su proveli anketu s učenicima 2.b razreda o hrvatskim običajima, navikama i kulturološkim specifičnostima. Ispitivali su ih tako o aspektima svakodnevnog  života mladih u Hrvatskoj.   Nakon toga ,u suradnji s osmoro naših učenika iz 4.l, 4.g i 3.b razreda, gosti su  prezentirali  nekoliko nizozemskih prehrambenih proizvoda popularnih na njihovom tržištu uz degustaciju. Cilj je ove radionice bio ispitati bi li na hrvatskom tržištu bilo mjesta i interesa za uvozom takvih i sličnih proizvoda. Tako su im naši učenici pomogli sastaviti upitnik na hrvatskom jeziku uz pomoć kojeg su proveli anketu na gradskim ulicama.

 U ponedjeljak, 1. listopada naši su gosti  posjetili sat Povijesti  kod prof. Mihaele Šafran koja im je pripremila zanimljivu radionicu o glagoljici. Svidjelo im se i naučili su napisati svoja imena na tom starom hrvatskom pismu.  

U utorak, 2. listopada  naših šestoro učenika i prof. Maja Pribeg gošće su pratili na izlet u Zagorje.  U Krapini su razgledali jedinstveni Muzej krapinskih neandertalaca, a u Trakošćanu uživali u lijepoj prirodi, a neki su se čak i provozali na pedalinama po jezeru. Naši su učenici bili dobri domaćini i izlet je protekao u vedroj atmosferi.

U srijedu, 3.listopada, prof. Filip Horvat je sa članovima benda pripremio koncert za goste u trajanju od 1 školskog sata. Benjamin, Mateo, Tena, Izabela, Mateo, Martina i Lorena izveli su nekoliko skladbi na engleskom i hrvatskom jeziku i pozitivno iznenadili naše goste. 

U četvrtak, 4.listopada stručne učiteljice  Štefica Vrbanić i Sanja Makšan za naše su goste pripremile prezentaciju  proizvoda iz galanterističke radionice i ukratko im objasnile kako tamo učenici stječu profesionalne vještine na praktičnoj nastavi. Pripremile su i radionicu gdje su gosti sami mogli izraditi ukrase i privjeske od kože, a uz pomoć i vodstvo naših učenica galanteristica iz 3. a razreda.

Nakon toga, prof. Ana Detoni goste je provela kroz svoju učionicu i zajedno s učenicama 4.l razreda prezentirala kako se radi i uči u području dizajna odjeće te im pokazala maštovite i nagrađivane kreacije učenika i učenica dizajnera.  

Nakon obilaska praktikuma, u školskoj knjižnici okupili su se gosti i neki od naših  učenika koji su im proteklih dana bili domaćini. Razmijenili su fotografije, kontakte i dojmove i evaluirali cjelokupni boravak. Nizozemski učenici  i njihovi nastavnici izrazili su zadovoljstvo onim što su vidjeli u školi, Varaždinu i onim što su naučili o Hrvatskoj. Našim se učenicima svidjelo družiti se sa strancima završnom sastanku iznijeli su ideje i prijedloge za poboljšanje i istaknuli s kakvim bi aktivnostima voljeli nastaviti. Također su izrazili želju sudjelovati i u daljnjim sličnih aktivnostima i Erasmus + mobilnostima u sljedeće dvije školske godine u sklopu dvaju Erasmus + projekata u kojima smo škola partner.

U Srednjoj strukovnoj  školi u Varaždinu od 14. do 26. listopada boravilo je i osam  učenica iz strukovne škole ROC Rivor u  nizozemskom gradu Tielu, a u pratnji troje profesora.  Loeka, Verena, Esmee, Daphne, Eline, Sharon, Michaela i Houda došle su u pratnji profesorica Tineke i Alice te profesora Marcela, s ciljem naučiti ponešto o hrvatskoj kulturi, jeziku, običajima i svakodnevici svojih vršnjaka koji pohađaju školu sličnog profila kao što je i njihova, a u sklopu programa Erasmus + koji omogućuje učenicima u programima strukovnog obrazovanja usavršavanje u inozemstvu.

U Hrvatsku su stigle 14.listopada, a prvi radni dan u Srednjoj strukovnoj školi bio je ponedjeljak  16.listopada kada ih je u ime škole i djelatnika pozdravio ravnatelj Dražen Košćak, a prof. Nikolina Vlahek Canjuga održala je prezentaciju o Hrvatskoj, Varaždinu i Srednjoj strukovnoj školi kako  bi  učenice stekle opći dojam o našoj zemlji i regiji.

Učenice su također održale prezentaciju u kojoj su ukratko predstavile sebe, svoje profesore i zemlju iz koje dolaze te naglasile da je cilj njihovog posjeta upoznati se s tim kako izgleda svakodnevni život, obveze i slobodno vrijeme hrvatskih srednjoškolaca, kako se odvija nastava te gdje i kako učenici obavljaju svoju praksu, ali i naučiti ponešto o Hrvatskoj, ponešto o geografiji, političkom ustrojstvu, kulturi i jeziku svake od zemalja, usporediti hrvatski i nizozemski obrazovni sustav, naučiti pokoji hrvatski izraz i engleski jezik koji je bio radni jezik tijekom deset dana za njih, ali i hrvatske učenike.  Desetak učenika iz 2.b, 2.k, 3.b, 3.l, 4.l  i 4.c koji su prethodno izabrani tijekom cijelog boravka bili su njihovi domaćini, a  osim što su zajedno radili na nekoliko aktivnosti koje su osmislile gošće iz Nizozemske, družili su se i u slobodno vrijeme i upoznali ih s gradskim znamenitostima, zabavnim sadržajima i onim kako vole provoditi vrijeme nakon nastave.

Tijekom 10 radnih dana koliko su učenice boravile u školi, sudjelovale su na satu hrvatskog jezika kod prof. Monike Tuk, satu njemačkog jezika prof. Deana Mencingera, na satu povijesti prof. Nikoline Pintarić i satu engleskog jezika prof. Nikoline Vlahek Canjuga. Također su obišle sve školske praktikume gdje im je prezentirano kako učenici provode vrijeme na praktičnoj nastavi te koje sve proizvode od drva, tekstila i kože škola može ponuditi i na tržištu. Našim gošćama iz Nizozemske posebno su se svidjeli školski frizerski i kozmetičarski praktikumi gdje su ih učenice 3.ki 3.f zajedno sa stručnim učiteljicama Lidijom Sović i Melinom Martinez počastile kozmetičkim tretmanima i fen frizurama te tako demonstrirale svoje vještine i znanje iz struke. Prof. Marijan Janković i Ana Detoni  gošće su upoznali sa svojim predmetima struke, a okušale su se u i crtanju. Voditeljice tekstilne i galanterističke radionice,  Štefica Vrbanić, Danica Radmanić i Sanja Makšan  postavile su izložbe radova od kože i tekstila, a prof. Milan Radunković izložio je mirisne sapune i soli zanimljivih oblika i boja s prepoznatljivim motivima Varaždina. Gostima su se naši proizvodi veoma svidjeli, posebno kožne torbice i sapuni, a svima su uručeni darovi sa prepoznatljivim proizvodima škole kao znak pažnje. Pekarski praktikum prezentirali su im voditelji  prof. Ivana Jurkin i Matija Šafran, a od proizvoda naše pekare  najviše su im se svidjeli pereci i klipići.

Tijekom svog boravka u Varaždinu, gostima iz Nizozemske omogućili smo razgled pogona tvrtke Vindija  te cjelodnevni izlet u Zagorje i posjet Muzeju neandertalaca u Krapini i Trakošćanu i sve to uz uz vođenje na engleskom jeziku. Gostima su se pridružili i njihovi hrvatski domaćini pa je izlet prošao u vedroj atmosferi. Gosti su također su posjetili Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, a tijekom tjedna i vikenda družili su se s njihovim hrvatskim domaćinima te razgledali gradske muzeje i ostale znamenitosti koje su smatrali zanimljivima.

Vijest o boravku učenika brzo se proširila među učenicima naše škole pa se, ukoliko se boravak dovoljno svidio i našim gostima, nadamo ostvariti novu suradnju i uzvratiti im posjet tijekom sljedeće školske godine.