U utorak, 03.ožujka 2020. godine Hrvatski autoklub i Autoklub Varaždin  u akciji preventivno-edukativnog programa „Klik – navika odgovornog ponašanja“, proveli su edukaciju četiri  završna  razredna odjela  u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin .

Program  je namijenjen stjecanju kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se programom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu.

Jedan od glavnih ciljeva HAK-a jest smanjivanje broja stradalih, odnosno prometna preventiva.

Licencirani stručnjak Hrvatskog autokluba  mr.sc. Krešimir Viduka sa suradnikom g. Darkom Brozovićem  je  realizirao teoretski dio programa kroz interaktivno sudjelovanje učenika. Na brojnim primjerima Krešimir Viduka objasnio je temelje prometne sigurnosti. Učenici  su dobili  letke „10 zlatnih pravila“ koji se odnose na 10 zlatnih pravila sigurnosti u prometu.

Učenici su imali mogućnost  isprobati posebne  naočale koje su simulirale alkoholiziranost u promilima ili uporabu nekih droga te komentirati što se može dogoditi tj. koliko sve to utječe na sigurnost u prometu.

 

Kroz jedan školski sat su stručnjaci Hrvatskog autokluba učenicima obrazložili  teoretske aspekte, a nakon teoretskog dijela, na drugom satu učenici su imali priliku sa instruktorima na simulatoru prevrtanja spoznati  značaj vezivanja pojasa te moguće posljedice prometne nesreće.

Učenici su bili visoko motivirani  kroz interaktivno sudjelovanje na teoretskom, tako i na praktičnom dijelu.