U utorak, 12.veljače 2019. godine Hrvatski autoklub i Autoklub Varaždin u akciji preventivno-edukativnog programa „Klik – navika odgovornog ponašanja“, proveli su edukaciju pet završnih razreda Srednje strukovne škole .
Program je namijenjen stjecanju kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se programom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu.
Jedan od glavnih ciljeva HAK-a jest smanjivanje broja stradalih, odnosno prometna preventiva.
Licencirani stručnjak Hrvatskog autokluba mr.sc. Krešimir Viduka sa suradnicima je realizirao teoretski dio programa kroz interaktivno sudjelovanje učenika. Na brojnim primjerima Krešimir Viduka objasnio je temelje prometne sigurnosti, uz šokantne snimke prometnih nesreća i stradalih. Učenici su dobili letke „10 zlatnih pravila“ koji se odnose na 10 zlatnih pravila sigurnosti u prometu i upoznati su o mogućnosti sudjelovanja na javnom natječaju za izradu kratkih filmova i slogana namijenjenih mladima do 24 godine starosti na temu korištenju sigurnosnog pojasa u vožnji.

Učenici su imali mogućnost isprobati posebne naočale koje su simulirale alkoholiziranost ili uporabu nekih droga te komentirati što se može dogoditi tj. koliko sve to utječe na sigurnost u prometu.

Kroz jedan školski sat su stručnjaci Hrvatskog autokluba učenicima obrazložili teoretske aspekte, a nakon teoretskog dijela instruktori na simulatorima prevrtanja i sudara učenicima prezentirali su posljedice prometne nesreće u kontroliranim uvjetima – sudar s nepomičnom preprekom i prevrtanje vozila.
Održana su po grupama dva sata teoretskog i dva sata praktičnog dijela na simulatorima prevrtanja i sudara.
Učenici su bili visoko motivirani kako kroz interaktivno sudjelovanje na teoretskom, tako i na praktičnom dijelu.
Svoje zadovoljstvo kroz ovaj program učenici su izrazili dugim pljeskom.