Dana 23. 01. 2024. godine održano je školsko natjecanje učenika zanimanja pekar.

Natjecanje se provodilo u skladu s Pravilima i uputama za organizaciju i provedbu natjecanja učenika strukovnih škola u školskoj godini 2023./ 2024.

Tema zadatka: Nova godina

Svaki natjecatelj treba izraditi:

  1. Izraditi 6 peciva slatkog okusa, od toga 3 prazna i 3 punjena koji svojim oblikom, izgledom i/ili sastavom prezentiraju zadanu temu „ Nova godina „

Masa 1 pečenog peciva je 150 g .

  • Sastav peciva: određuju sirovine iz vlastite recepture i upute dobivene na početku natjecanja
  • Oblik peciva: izrađena peciva ne smiju biti istog oblika, treba izraditi 3 različita oblika koji prezentiraju zadanu temu „Nova godina„
  • Vanjski izgled peciva: dozvoljena sloboda oblikovanja i ukrašavanja koja mora pratiti zadanu temu
  • Okus izrađenih peciva mora biti sladak
  • Nadjev peciva: peciva mogu biti punjena nadjevom po vlastitom izboru
  • Miris i aroma: određuju sirovine iz vlastite recepture i uputa dobivenih na početku natjecanja

 

  1. Izraditi 2 pizze različitog oblika koje svojim izgledom prezentiraju zadanu temu „Nova godina „

Masa tijesta za pizzu je 300 g.

 

  • Sastav tijesta za pizzu: određuju sirovine iz vlastite recepture za tijesto te upute dobivene na početku natjecanja
  • Oblik pizze: izrađene pizze ne smiju biti istog oblika, treba izraditi 2 različita oblika koji prezentiraju zadanu temu „Nova godina“
  • Vanjski izgled pizza: dozvoljena sloboda oblikovanja i ukrašavanja koja mora pratiti zadanu temu
  • Vrsta i sastav nadjeva: dozvoljena sloboda odabira nadjeva, određen vlastitom recepturom
  • Okus proizvoda: proizvodi mogu biti slanog okusa, dozvoljena sloboda odabira
  • Miris i aromu proizvoda: određuje vrsta nadjeva i sastojci nadjeva iz vlastite recepture te upute dobivene na početku natjecanja

Kandidati moraju prema zadanom broju peciva i masi peciva te zadanom broju pizze i masi pizze sami odrediti potrebnu količinu brašna i ostalih sirovina prema vlastitoj recepturi za realizaciju zadatka.

Zamjes se izvodi ručno.

Natjecanju je pristupilo 4  natjecatelja. Mentor učenicima je Bojan Hegedić, stručni učitelj, majstor pekar.

Školsko natjecanje učenika zanimanja pekar ocjenjivalo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu:

  • Sanja Banfić – Kontrec, dipl. ing., prof. savjetnik – predsjednica komisije
  • Ivana Jurkin, dipl. ing. – članica komisije

 

Organizacijsko povjerenstvo:

  • Dražen Košćak, predsjednik
  • Matija Šafran, član
  • Matea Štebih, član

 

REZULTATI  NATJECANJA  UČENIKA  ZANIMANJA  PEKAR

radno mjesto Ime i prezime  

 

lozinka

 

mentor

 

naziv škole

ukupno ostvarenih bodova
1. Martin Šmic kifla Bojan Hegedić Srednja strukovna škola 38
 

2.

 

Manuel Kaniški perec Bojan Hegedić Srednja strukovna škola 92
3. Mateo Blaži zima Bojan Hegedić Srednja strukovna škola 56
4. Božidar Draganić snijeg Bojan Hegedić Srednja strukovna škola 48

 

Natjecatelj koji je osvojio prvo mjesto s najvećim brojem bodova (92) je učenik MANUEL KANIŠKI.

Izvještaj izradile:

Sanja Banfić – Kontrec, dipl. ing., prof. savjetnik

Ivana Jurkin, dipl. ing.