Dragi učenici,

od ponedjeljka 16.ožujka radit ćemo u virtualnim učionicama.

Ponedjeljak 16.3. i utorak 17.3. su dani kad će do kraja biti uspostavljeni svi tehnički preduvjeti za početak nastave, tj. vaši razrednici i predmetni nastavnici će vam se obratiti sa svim uputama koje imamo na raspolaganju, a vi ćete se prijaviti u sustav i biti vidljivi u virtualnim učionicama.

 Službeno, nastava počinje u srijedu 18.ožujka.

 U Srednjoj strukovnoj školi nastavnici će nastavu provoditi individualno, što znači učenici ne moraju pratiti sadržaj koji je isporučio MZO na televiziji, nego predmetni nastavnik u virtualnoj učionici svakom razredu isporučuje sadržaj i aktivnosti koje će se provoditi.

Nastavnici će za rad, upute i sva pitanja biti dostupni osim u virtualnim učionicama i putem svih onih oblika komunikacije (e-mail, Viber, Messenger…) koje s njima dogovorite i to u onom vremenu koje je predviđeno redovnim rasporedom sati koji vrijedi za ovaj tjedan, dakle B-rasporedom.

Npr, ako imate Hrvatski jezik tijekom drugog sata, svom se predmetnom nastavniku obratite na jedan od navedenih načina u vremenu od 8.10 do 8.55 h, a u neko drugo vrijeme (eventualno) samo po dogovoru s nastavnikom.

Za sve informacije i upute i dalje pratite službenu stranicu škole i FB stranicu.

 

 DUŽNOSTI UČENIKA TIJEKOM IZVOĐENJA ONLINE NASTAVE

 Učenici trebaju izvršavati aktivnosti u virtualnim učionicama i slijediti upute razrednika i predmetnih nastavnika.

Zbog tehničkih poteškoća koje su moguće, ne treba inzistirati da učenici svoje zadatke obavljaju u realnom vremenu (sinkrono). To znači da je prihvatljivo da učenici bilo kada u tijeku dana odrade svoje obaveze.

Za prijavu u sustav i sudjelovanju u virtualnim učionicama učenici trebaju koristiti sve kanale i mehanizme koji su im na raspolaganju, dakle, ako imaju poteškoća s prijavom  u sustav u jedno doba dana, moraju se javiti predmetnom nastavniku ili razredniku mailom ili porukom na društvenim mrežama. Ukoliko se učenik tijekom cijelog dana ne javi na neki od mogućih načina i ni na koji način ne sudjeluje u radu, njegovo će se nejavljanje smatrati izostankom kojeg će moći pravdati samo roditelj pozivom razredniku.

Upozoravamo učenike na primjerene oblike ponašanja u virtualnom okruženju, što znači da vrijede slična pravila primjerenog ponašanja i ophođenja kao i u učionici. To znači da će učenici za  neprimjerene oblike ponašanja i komunikacije u virtualnom okruženju snositi posljedice (pedagoške mjere).

Nastavnici će tijekom online nastave pratiti aktivnosti učenika, davati im zadatke, poticati ih na rad i okupljati u virtualne učionice te će učenici, koliko je god to moguće, dobiti povratnu informaciju o svojem radu i napretku (vrednovanje kao učenje, vrednovanje za učenje). Tijekom nadolazeća dva tjedna nema ocjenjivanja (vrednovanja ishoda učenja), dakle neće se provoditi usmene niti pisane provjere znanja.

 Unatoč tome, vrlo je važno naglasiti da će se angažman učenika u virtualnoj učionici vrednovati od strane nastavnika i da će svakako doprinijeti završnoj ocjeni.