042 / 492 – 255 sss@sss-vz.hr
Učenici 1C, 1D, 1S, 2C, 2D, 2P, 3C, 3D, 3S i 4C razreda koji se u Srednjoj strukovnoj školi školuju u području obrade drva bili su 19. listopada 2018. u posjeti tvornici stolica DI Klana d. d. u Klani, nedaleko Rijeke.U pratnji 104 učenika bili su slijedeći nastavnici:Ernestina Tropša, Đurđica Gradečak, Žaklina Vitez, Bojana Jagarinec, Goran Panić, Stjepan Ostroški, Kruno Kocijan, Zlatko Posavec, Dario Biškup i Ivica Čepin.
Drvna industrija Klana, smještena u istoimenom mjestu na rubu Gorskog kotara, godišnje proizvede oko milijun stolica. Gotovo sve, više od 95 posto, izvozi se na tržišta Francuske, Njemačke i Italije. Tvrtka radi s velikim trgovačkim lancima poput njemačke Otto grupe, koja je po opsegu internetske prodaje odmah iza Amazona.Pred potpisivanjem je ugovora i s britanskim lancem trgovina John Lewis. Godišnje preradi 34 kubika bukove oblovine i tisuću kubika hrasta koja se u cjelosti finalizira u stolice.Zapošljava više od 450 radnika. U proizvodnom asortimanu zastupljeno je više od sto modela stolica klasičnog, rustikalnog i modernog dizajna, prilagođenog svim interijerima.Izvedbe modela su od bukovog i hrastovog masivnog drva, u kombinacijama s različitim vrstama sjedala u masivnoj, pletenoj i tapeciranoj izvedbi.

Naši su se učenici uz stručno vođenje mlade i simpatične inženjerke Anđele prošetali kroz proizvodne pogone i na taj način učili o tehnologiji proizvodnje stolica. Naročito ih se dojmila lakirnica u kojoj radnici koriste nekoliko robota za nanošenje laka na proizvod i način na koji su prilagodili strojeve svojim potrebama (vodilice koje omogućavaju piljenje lučnih elemenata na tračnoj pili i sl).Dio pogona u kojem se kroje spužve i materijali te tapeciraju sjedišta i nasloni stolica i polunaslonjača posebno je bio zanimljiv učenicima koji se školuju u zanimanju tapetar.

Završno vrijeme terenske nastave bilo je rezervirano za kraći turistički razgled Rijeke.U laganoj šetnji učenici su upoznali Deltu, vidjeli mjesto na kojem se Rječina uljeva u more, divili se zgradi kazališta (koju je gradio isti graditelj kao i varaždinsko kazalište-Herman Hemler), crkvi Uznesenja Marijinog i crkvi Svetog Vida, prošetali riječkim korzom, pogledali koliko je sati na Gradskom tornju i saznali zašto je Trsat jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj.