Sedam učenica i dvije nastavnice Srednje strukovne škole od 9. lipnja do 15. lipnja 2024. sudjelovale su na četvrtoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta Digital Literacy: Readiness 4ALL u gradu Antaliji, koji se nalazi na jugozapadnoj mediteranskoj obali Turske i glavni je grad istoimene pokrajine.

Učenice Rebeka Marković, Ela Mesarek, Tina Šamuga, Antonija Šercer, Matea Zver, Stephany Težak i Sonja Turčić u pratnji nastavnica Martine Košćak i Maje Pribeg, provele su tjedan dana u turskoj srednjoj školi Adalya Koleji. Nakon pozdravnog govora domaćina Nihata Saraca program je započeo predstavljanjem uradaka digitalnih nastavnih sadržaja koje su predstavili pojedini učenici te nastavnici partnerskih
škola iz Turske, Italije i Portugala, kao i nastavnice Srednje strukovne škole Martina Košćak i Maja Pribeg. Učenici su sudjelovali u projektnim aktivnostima igrajući edukativne igre u Scratchu pri čemu su provjerili svoje znanje iz različitih područja, a dojmove iznijeli u evaluacijskim anketama. Osim edukativnih igri sudjelovali su u radionicama te timskim radom u Tinkercad 3D programu izrađivali su modele na zadanu temu.

Posjetili su Technopark u kojem su im stručnjaci održali predavanja o korištenju znanja na sveučilištima u skladu s potrebama industrije za doprinos gospodarstva u zemlji. Za sve sudionike partnerskih škola bio je organiziran kulturno – povijesni razgled Antalije pri čemu su posjetili Kaleiçiju, izvorno stari dio grada Antalije, šetali ulicama nalik labirintu s pogledom na luku Kaleiçi i Kulu Hidirlik koja je izrađena u rimsko doba, a bilo je i prilike za fotografiranje uz Hadrijanova vrata, poznati slavoluk podignut u čast rimskog cara Hadrijana. Slobodno vrijeme učenici su iskoristili u sunčanju na plaži Konyaalti ili su se okupali u Sredozemnom
moru. Za završetak mobilnosti održala se podjela certifikata u antičkom gradu Side u kojem su učenici imali priliku prošetati velikim rimskim teatrom i ostacima Apolonovog hrama. Unatoč visokim temperaturama zraka ova mobilnost, osim novostečenog znanja u digitalnoj pismenosti, za učenike će biti uspomena na zajedničke trenutke u kojima su se rodila i nova prijateljstva.

(Autorica teksta: Maja Pribeg)