Čestitamo Patriciji Požgaj iz SSŠ Varaždin na osvojenom drugom mjestu državnog natjecanja ” Znanstvenik u meni”!
Znanstvenik u meni je natjecanje u komunikaciji znanosti namijenjeno učenicama i učenicima srednjih škola u RH. U prvoj fazi natjecanja, natjecatelji su trebali osmisliti prezentacijski nastup koji objašnjava temu po njihovom vlastitom izboru iz domene znanosti, snimiti ga u video obliku te poslati uz prijavu.Na samo natjecanje prema propozicijama odobreno je 18 radova iz svih dijelova RH. Nakon tjedan dana javne objave provodilo se glasanja za omiljene prezentacije među svim srednjoškolcima u RH. Ti glasovi su uzeti u obzir i zajedno s glasovima žirija je načinjena rang-lista prezentacija na temelju koje je žiri odlučio pozvati natjecatelje/lice u finale natjecanja koje se održalo u hotelu Panorama Zagreb. Našu SSŠ predstavljali su učenica Patricija Požgaj i učenik Florjan Cikač pod mentorstvom profesorice biologije,kemije te stručnih predmeta frizerstva Vlatke Levanić.
U finale natjecanja pozvana je Patricija Požgaj koja se glasovanjem i bodovanjem žirija rangirala na peto mjesto.Učenica je u sklopu projektne nastave na odabranu temu anketirala učenike, istražila temu u literaturi i internetu, oksidirala pigment melanin te mikroskopiranjem utvrdila oštećenja kose te svoje rezultate prezentirala u videu te uživo pred publikom i žirijem.
Učenik Florjan Cikač je ispitivao svojstva kose te na osnovu istih kriterijima rangiran je na dvanaesto mjesto i samim time nije bio u mogućnosti nastupati u finalu. Međutim zadovoljan svojim radom i spreman pomoći svojoj prijateljici Patriciji iz razreda bio joj je pratnja zajedno sa učenicom Andrijanom Habek.
Svoje prezentacije odabrani natjecatelji su izveli uživo pred žirijem i publikom 4. siječnja 2019.
U finalu natjecanja je proglašena i nagrađena pobjednička prezentacija” Je li moj instrument dobro ugođen?”učenika Matije Pongračića iz Prve gimnazije Varaždin, mentorice Slavice Klemen.
Drugo mjesto je osvojila naša učenica Patricija Požgaj, s prezentacijom “Zašto vrsta H.sapiens L želi biti plavuša?” mentorice Vlatke Levanić.
Dok je treće mjesto pripalo prezentaciji “Paradoks Bertrandove kutije”učenika Dinka Maslača i učenice Tea Mihalj, Gimnazija Požega, mentorice Magdalene Srdarević.
Ovim natjecanjem su učenici naše škole pokazali da znaju primijeniti stečena znanja i vještine naučene na nastavi široj publici. Time je još jednom SSŠ Varaždin dokazala da predanost,rad i znanje daju najbolje rezultate. Najbolji od najboljih srednjoškolaca dokazali su se u komunikaciji znanosti u završnici ovogodišnjeg natjecanja Znanstvenik u meni!