U sklopu projekta Građanskog odgoja na temu Moda i modni dodatci koji progovaraju o ljudskim pravima učenici 3. L razreda su uz pomoć svojih nastavnica Ane Detoni i Mateje Rusak pregledali performans najvećeg ženskog imena u svijetu tog načina izražavanja: Marine Abramović kao poticaj.

Uz Marinu Abramović čitali su i djela suvremenih pjesnikinja i spisateljica kako iz Hrvatske (Ivane Bodrožić, Nataše Govedić, Jelene Miholjević) tako i svjetski poznatih spisateljica i odlučili su da će dio performansa biti i dio teksta iz romana „Staklena zvona“ Sylvije Plath. Nakon pregleda najpoznatijih performansa Marine Abramović te odlomaka iz romana „Staklena zvona“ Sylvije Plath  analizirali su  rad i poruke koje šalju poznate umjetnice te osmislili kako će izvesti performans na vidljivom mjestu, snimiti ga i digitalno obraditi. Odlučili su ga izvesti na gradilištu jer ono obilježava današnji način života, konstantne promjene, a mi smo odlučili simbolično sagraditi novo društvo našim porukama. Učenici 3. L razreda osmislili su na koji će način prezentirati sav dosadašnji rad, posebice bedževe, vrećice i t-shirte. Fotografiranje se odvijalo na gradilištu, a montiralo u učionicama na predmetima Računalstvo i Grafičke tehnologije pod mentorstvom Ane Detoni i Mateje Rusak.

Performans je zatim objavljen na web stranici škole: Projekt Građanskog odgoja

Upriličena je izložba u prostorijama škole, a učenici su uz mentorstvo svojih nastavnica izradili i digitalnu izložbu koja je dostupna na linku: https://read.bookcreator.com/nlUBP1xXupXaI7utIcRPyEdXIn12/r5XjhZv_ReqSew6gIpD8rA/OFLTpoXASiKLAtLKXPtEvg

Autorica teksta: Ana Detoni