Prijave traju od 25.6. do 28.6. preko stranice upisi.hr

Uvjet za evidentiranje učenika na finalnoj rang listi je pristupanje provjeri likovne darovitosti koja će se održati 1.7.2022. u 8,00 sati.

Za učenike s teškoćama u razvoju koji su se prijavili preko županijskog ureda za obrazovanje provjera likovne darovitosti održat će se 23.6.2022. u 8,00 sati.

Provjera je nužna kako bi se procijenila likovnost i kreativnost djeteta koja je važna za daljnje obrazovanje. Na provjeri je potrebno steći najmanje 70 bodova od mogućih 120 bodova.

Provjera likovne darovitosti sastoji se od tri dijela: pismeni dio, crtanje i slikanje te intervju. U prvom dijelu učenici rješavaju kratku pismenu provjeru na temelju nastavnog gradiva likovne kulture u osnovnoj školi. U drugom dijelu učenici crtaju, po promatranju, zadane predmete olovkom te slikaju temperama. Kroz crtež olovkom procjenjuje se smještaj u format, znanje proporcija i perspektive. Kod slikanja temperom učenici pokazuju znanje tonske modelacije te baratanje tehnikom. Treći dio je intervju kojeg provode članovi likovnog aktiva te upisnog povjerenstva. Intervju je kratak ugodan razgovor o preferencijama djeteta te pregled dosadašnje mape radova, ukoliko je učenik želi predstaviti povjerenstvu. Iz intervjua se dobiva šira slika o učenikovim interesima te motivaciji za upis.

Na provjeru je obavezno donijeti vlastiti likovni pribor:

  • Olovke B profila (B1, B2, B3, B4…)
  • Tempere i plosnate kistove, posudicu za vodu i krpicu
  • Olovku ili tehničku olovku za ispunjavanje pismenog dijela provjere

Ukoliko se učenik u slobodno vrijeme bavi crtanjem i slikanjem, može na provjeru donijeti vlastite likovne radove koje ćemo sa zadovoljstvom pogledati tijekom intervjua.

Na provjeru učenici dolaze 10 minuta ranije kako bi se utvrdio točan broj pristupnika.

Molimo roditelje da ne ulaze u školu.

Provjera će trajati najkraće do 12 sati, a prema djetetovim potrebama i dulje tako da ljubazno molimo roditelje da pričekaju dijete izvan školskog dvorišta