Radi učestalih upita zainteresiranih roditelja, obavještavamo sve kandidate za upis u prvi razred likovne umjetnosti i dizajna da će  točni termini provjere likovne darovitosti biti objavljeni početkom lipnja.

Važno je znati:

Provjera je nužna kako bi se procijenila likovnost i kreativnost djeteta koja je važna za daljnje obrazovanje. Na provjeri je potrebno steći najmanje 70 bodova od mogućih 120 bodova.

Provjera likovne darovitosti sastoji se od tri dijela: pismeni dio, crtanje i slikanje te intervju. U prvom dijelu učenici rješavaju kratku pismenu provjeru na temelju nastavnog gradiva likovne kulture u osnovnoj školi. U drugom dijelu učenici crtaju, po promatranju, zadane predmete olovkom te slikaju temperama. Kroz crtež olovkom procjenjuje se smještaj u format, znanje proporcija i perspektive. Kod slikanja temperom učenici pokazuju znanje tonske modelacije te baratanje tehnikom. Treći dio je intervju kojeg provode članovi likovnog aktiva te upisnog povjerenstva. Intervju je kratak ugodan razgovor o preferencijama djeteta te pregled dosadašnje mape radova, ukoliko je učenik želi predstaviti povjerenstvu. Iz intervjua se dobiva šira slika o učenikovim interesima te motivaciji za upis.

Na provjeru je obavezno donijeti vlastiti likovni pribor:

  • Olovke B profila (B1, B2, B3, B4…)
  • Tempere i plosnate kistove, posudicu za vodu i krpicu
  • Olovku ili tehničku olovku za ispunjavanje pismenog dijela provjere

Ukoliko se učenik u slobodno vrijeme bavi crtanjem i slikanjem, može na provjeru donijeti vlastite likovne radove koje ćemo sa zadovoljstvom pogledati tijekom intervjua.

Provjera počinje ujutro u 8,00 sati, a traje do otprilike 12,00 sati.